Zbog čega je kralj Tutankamon umro mlad?

Autopsija je izvedena korišćenjem 2.000 kompjuterski skeniranih slika, uz genetsku analizu Tutankamona, korišćenjem DNK iz njegovog tijela
569 pregleda 1 komentar(a)
Tutankamon, Foto: Wikimedia Commons
Tutankamon, Foto: Wikimedia Commons
Ažurirano: 28.10.2014. 18:03h

Naučnici vjeruju da je egipatski kralj Tutankamon podlegao bolesti, a ne od posljedica udesa kočija, kao što se do sada vjerovalo. "Virtualna autopsija" pokazala je da je dečak-kralj patio od genetskih nedostataka, kao i da su njegovi roditelji najvjerovatnije bili brat i sestra.

Autopsija je izvedena korišćenjem 2.000 kompjuterski skeniranih slika, uz genetsku analizu Tutankamona, korišćenjem DNK iz njegovog tijela. Profesor Albert Zink, koji je na čelu Instituta za mumije u Italiji kaže da je najvjerovatnije da mladi faraon nije umro od posljedica nezgode sa kočijama, prenosi Nacionalna geografija.

"Važno je shvatiti njegovu sposobnost da vozi kočije i zaključili smo da je to bilo nemoguće za njega, naročito sa djelimično deformisanim stopalom zbog kojeg je bio nesposoban čak i sam da stoji."

"Potrebno je da uradimo još genetskih analiza zbog toga što će nam to dati uvid u njegovo stanje.", rekao je Zink i dodao da je smrt mladog plemića uslijedila najvjerovatnije zbog izuzetne slabosti koja je posljedica genetskog poremećaja koje je naslijedio od svojih roditelja koji su bili brat i sestra.

"Sa druge strane bolovao je od malarije, tako da je veoma teško reći da li je i to bio ozbiljan faktor koji je uzrokovao smrt.", rekao je profesor Zink, naglašavajući da je potrebno nastaviti sa istraživanjem.

Autopsija je takođe otkrila da je dječak-kralj imao zakržljalo stopalo, što mu je davalo izgled nekoga ko hoda na članku. Zbog ovog invaliditeta, bilo bi veoma teško za Tutankamona da vozi kočije. U njegovoj grobnici je pronađeno oko 130 štapova za hodanje, što pruža dokaze da je bio nesposoban da hoda bez pomagala.

Naučnici su takođe otkrili da je Tutankamon imao samo jednu slomljenu kost prije smrti, dok su ostale nastale nakon toga, uključujući i frakturu lobanje. Doktor Ašraf Selim sa Univerziteta u Kairu rekao je:

"Postoji samo jedno mjesto na kome možemo reći da se fraktura dogodila prije njegove smrti, a to je koleno. U pitanju je velika povreda. Izgleda da se dogodila nešto prije smrti i prije balsamovanja."

Naučnici smatraju da je incest igrao ključnu ulogu u njegovim deformitetima i nasljedna bolest bi ga na kraju sigurno ubila. Ranije teorije vezane za njegovu smrt išle su do toga da je čak bio ubijen, zbog frakture lobanje. Međutim, sada se vjeruje da se prelom dogodio prirodnim putem kako se njegovo tijelo mumificiralo.

Bonus video: