Ukrajina: Bez euforije među pobjednicima

„Glavni zadatak je da što prije formiramo proevropsku koaliciju za sprovođenje naših sporazuma sa EU“, kazao je Jacenjuk na sastanku sa međunarodnim posmatračima izbora
1 komentar(a)
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.10.2014. 07:29h

Prozapadne partije će dominirati u ukrajinskom parlamentu nakon što je predsjednik Petro Porošenko na izborima u nedjelju osvojio mandat da okonča separatistički konflikt i izvede zemlju iz ruske orbite i uvede je u evropski mejnstrim.

Porošenko je odmah juče održao preliminarne pregovore o podjeli vlasti sa premijerom Arsenijem Jacenjukom nakon što su njihove političke grupe predvodile druge proevropske snage u naporima da iz parlamenta izbace proruske snage, objavio je Rojters.

„Glavni zadatak je da što prije formiramo proevropsku koaliciju za sprovođenje naših sporazuma sa EU“, kazao je Jacenjuk na sastanku sa međunarodnim posmatračima izbora.

Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) juče je dala dodatni podstrek vlastima u Kijevu kada je ocijenila da su izbori uprkos konfliktu na istoku održani u skladu sa demokratskim standardima. I američki predsjednik Barak Obama čestitao je juče Ukrajini „uspješno“ održane izbore i pozdravio odziv miliona birača u mirnoj atmosferi, uprkos teškoj situaciji na istoku te zemlje.

Uprkos slabom rezultatu stranaka koje podržavaju Rusiju, Moskva nije odmah nastupila agresivno. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je kazao da on smatra da će Rusija priznati izbore.

Međutim nakon mjeseci konflikta među Porošenkovim saveznicima nema euforije. Predsjednik se suočava sa dva velika problema: Rusija se protivi njegovim planovima da Ukrajina jednog dana uđe u Evropsku uniju, primirje između vladinih snaga i proruskih separatista na istoku se jedva održava, a ekonomija je u žestokom problemu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i dalje može da utiče na dešavanja, kao glavna podrška pobunjenicima na istoku i kroz ulogu Moskve kao snabdjevača prirodnim gasom Ukrajine i EU. Takođe bi mogao Ukrajini ukinuti trgovinske koncesije.

Prvi zadatak koji očekuje Porošenka jeste da učvrsti savez sa Jacenjukovim Narodnim frontom, koji je sa osvojenih 21 odsto glasova na snažnom drugom mjestu.

Portal „Ukrajinska pravda“ procjenjuje da savez između dva vodeća bloka neće obezbijediti Porošenku u Jacenjuku većinu u parlamentu. Oni će vjerovatno morati da se okrenu partiji Samopomoć koja je osvojila nešto više od 11 odsto glasova. Konačni rezultati izbora održanih u nedjelju će biti objavljeni 30. oktobra.

Nekoliko analitičara smatra da će Jacenjuk, favorit zapada zbog načina na koji upravlja ratom pogođenom ekonomijom, vjerovatno ostati premijer kako bi nastavio sa korjenitim i vjerovatno nepopularnim reformama, mada je taj posao jednom nazvao „političkim samoubistvom“.

Pojedini saveznici zbačenog bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča će se naći u parlamentu: prema djelimičnim rezultatima Opozicioni blok Jurija Boikova je osvojio 9,8 odsto glasova što je dovoljno za ulazak u parlament.

Međutim drugi tradicionalni saveznici Rusije, poput komunista, su posrnuli a sastav novog parlamenta će vjerovatno dodatno pojačati tenzije sa Moskvom.

Ovo je prvi put da komunisti nijesu ušli u parlament od kako se Ukrajina odvojila od Sovjetskog Saveza 1991.

Glasanje u nedjelju nije organizovano sa pobunjenicima na Krimu. Separatisti u velikim istočnim gradovima Donjeck i Luganjsk su ignorisali izbore i planiraju svoje glasanje 2. novembra.

Bonus video: