PLAVI JEZIK

Ugrožena stoka u cijeloj državi

Iz podgoričkog preduzeća “Tržnica i pijace” saopšteno je da stočna pijaca neće raditi do prestanka bolesti preživara plavi jezik
7 komentar(a)
Ovca, Foto: Veterinarska uprava
Ovca, Foto: Veterinarska uprava
Ažurirano: 28.10.2014. 07:04h

Zbog pojave zarazne bolesti stoke, plavi jezik, Veterinarska uprava proglasila je cijelu teritoriju Crne Gore ugroženom, a sve primorske opštine, Podgoricu, Cetinje, Danilovgrad i dio opštine Šavnik, kao zaraženo područje.

Savjetnica u Odsjeku za zdravstvenu zaštitu i dobrobit životinja Veterinarske uprave Mevlida Hrapović kazala je “Vijestima” da postoji sumnja da se bolest plavi jezik, od koga obolijevaju uglavnom ovce i goveda, pojavila u Ulcinju i Baru, a da je došlo do novih uginuća u gazdinstvima u Danilovgradu.

“Veterinari iz tog područja dostavili su uzorke u Specijalističku veterinarsku laboratoriju i čekamo rezultate. Pošto je bolest potvrđena u Albaniji, vjerovatno ima zaraženih životinja i u Ulcinju i Baru. Takođe, zabranili smo sajmove i rad stočnih pijaca kao preventivnu mjeru u skladu sa Zakonom o veterinarstvu i mjerama za sprečavanje i suzbijanje plavog jezika.

Ne radi se, kako se pogrešno tumači, o nepravilnom poslovanju ili pojavi bolesti na samoj tržnici, već je to preventivna mjera koja se inače donosi kada su u pitanju zarazne bolesti”, pojasnila je Hrapović. Iz podgoričkog preduzeća “Tržnica i pijace” saopšteno je da stočna pijaca neće raditi do prestanka bolesti preživara plavi jezik.

Posljednji put, ta bolest je u Crnoj Gori registrovana 2001. godine, na teritoriji opštine Rožaje. Bolest se ne prenosi na ljude. Karakteriše je povećana temperatura, upala sluzokoža glave, slinjenje, oticanje glave i jezika i hemoragična krvarenja. Ovce su najosjetljivije na ovu bolest, dok goveda i koze rjeđe pokazuju kliničke znake bolesti, ali mogu određeno vrijeme biti nosioci virusa i predstavlja izvor infekcije za druge preživare.

Zbog pojave zarazne bolesti plavi jezik, iz Veterinarske uprave pozvali su vlasnike goveda, ovaca i koza da zaštite stoku i da ne nabavljaju nove životinje. Apeluju da se stoka ne miješa sa drugom, da se zaštiti od komaraca i obavi dezinsekcija okoline objekata i stajnjaka, u saradnji sa nadležnom veterinarskom službom.

Veterinarska služba je pojavu plavog jezika otkrila polovinom oktobra.