Porasli prihodi Eriksona za gotovo 10 odsto

Erikson je u periodu od jula do septembra ostvario prihode od 57,6 milijardi švedskih kruna (SEK) odnosno 7,9 milijardi dolara
0 komentar(a)
Erikson, Foto: Shutterstock
Erikson, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.10.2014. 08:27h

Švedski proizvođač opreme za mobilne mreže Erikson ostvario je u trećem kvartalu veće prihode, izdvajajući rast na ključnim tržištima i dobar rezultat mrežnog sektora, dok mu se dobit smanjila zbog troškova osiguranja od oscilacija valutnih kurseva i ulaganja.

Erikson je u periodu od jula do septembra ostvario prihode od 57,6 milijardi švedskih kruna (SEK) odnosno 7,9 milijardi dolara, što je devet odsto više nego u istom periodu prošle godine.

U kompaniji posebno izdvajaju rast na ključnim tržištima Bliskog istoka, Kine, Indije i Rusije, dok su u sjevernoameričkoj regiji zabilježili pad, prenosi Hina.

Predsjednik uprave Hans Vestberg izdvojio je i instalaciju nove generacije mobilnih mreža četvrte generacije 4G/LTE u Kini i Tajvanu i bolje prodajne rezultate u Japanu.

Tako je ključni sektor za mreže zabilježio rast prihoda sedam odsto. U prethodnom tromjesečju prihodi su porasli pet odsto.

Operativna dobit švedske kompanije smanjena je na godišnjem nivou osam odsto, na 3,9 milijardi kruna, pritisnuta troškovima osiguranja od oscilacija valutnih kurseva.

Više troškove izazvala su i pojačana ulaganja u istraživanje i razvoj, pri čemu u Ericssonu podsjećaju da su odustali od razvoja modema i preusmjerili dio sredstava u razvoj radijskih mreža, kako bi generisali značajnije uštede.

Bruto marža iznosila je u trećem tromjesečju 35,2 odsto, u odnosu na 32 odsto koliko je iznosila u istom periodu prošle godine.

Bonus video: