Neko o hrani, neko o postanku svemira: I Hoking na Facebooku

83 pregleda 0 komentar(a)
Stiven Hoking, Foto: Facebook.com
Stiven Hoking, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 25.10.2014. 10:08h

Nakon što je Facebook profil kreirao 7. oktobra, Stiven Hoking je u petak objavio i prvi post, piše Time Magazine.

Hoking je za kratko sakupio više od milion Facebook obožavalaca i pratilaca.

"Oduvijek me zanimalo zbog čega postoji svemir. Vrijeme i prostor zauvijek mogu biti misterija, što me nije spriječilo u potrazi za odgovorima na to pitanje. Veze među nama su beskonačne, a ja ću odsad ovo putovanje dijeliti sa vama. Budite znatiželjni, znam da ću ja uvijek biti", napisao je Hoking u svom prvom postu na Facebooku.

Odabir trenutka za Hokingov "dolazak" na Facebook ne može biti bolji, piše Time navodeći da će za nekoliko sedmica biti održana premijera biografskog filma o jednom od najvećih umova današnjice pod nazivom "The Theory of Everything".

Film o Hokingu je režirao Džejms Marš.

"Teorija svega" prati život mladog Hokinga i otkriva pojedinosti o njegovu obrazovanju, privatnom životu, naučnom napretku, ali i o borbi sa teškom bolešću. Fizičara oboljelog od amiotrofične lateralne skleroze igra mladi glumac Edi Redmajn, a Hokingovu suprugu Džejn glumi Felisiti Džons.

I dok brojni korisnici Facebooka postavljaju statuse o tome šta su doručkovali, od naučnika ovog formata na jednoj od najpopularnijih društvenih mreža mogli bismo saznati zanimljive informacije o svemiru, ali i o bilo čemu drugom, piše američki časopis.

Bonus video: