Kako se stvara "sedmi kontinent"

"Svake godine plastični otpad bačen u okeane ubije 1,5 miliona životinja, među kojima ribe, ptice, kitove, delfine i kornjače", izjavila je direktorka instituta Lorans Moris
82 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 20.10.2014. 10:35h

Plastični otpad u okeanima godišnje ubije 1,5 miliona životinja i ta opasnost je iz godine u godinu sve veća, saopštio je danas francuski Institut za istraživanje i razvoj. "Svake godine plastični otpad bačen u okeane ubije 1,5 miliona životinja, među kojima ribe, ptice, kitove, delfine i kornjače", izjavila je direktorka instituta Lorans Moris. Prema njenim riječima, u Tihom, Atlantskom i Indijskom okeanu stvaraju se "ostrva otpada" koji naučnici zovu "sedmi kontinent".

"U sjevernom dijelu Tihog okeana, 30 odsto riba tokom života proguta neki plastični otpad", rekla je Lorans Moris i dodala da je u Pacifiku najveće otpadno ostrvo otkriveno prvi put 1997. godine. Ostrvo s plastičnim otpadom je otkriveno između obala Kalifornije i Havaja i od 1997. godine je ustostručen i sada se prostire na čak 3,5 miliona kvadratnih kilometara. Udruženje za zaštitu kitova i delfina upozorilo je još 2011. godine da taj otpad predstavlja opasnost za životinje "koje gutaju i sapliću se o to plastično đubre". Francuski institut navodi da taj otpad može da se nađe i na dubini od 1.500 metara i da se plastika ne razlaže pošto se proizvodi od jeftinog polietilena koji je izuzetno izdržljiv materijal.

Galerija

Bonus video: