On je odbio tri milijarde i nije zažalio

0 komentar(a)
Snapchat, Foto: Reuters
Snapchat, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.10.2014. 10:01h

Nakon što je Mark Zukerberg u aprilu 2012. godine preuzeo Instagram za milijardu dolara i na taj način šokirao korisnike te mreže, ali i veliki broj tržišnih analitičara jer je platio mnogo za kompaniju koja do tada nije zaradila ni dolar, on je prošle godine pokušao da kupi još jednu popularnu mrežu – Snapchat.

Njenom vlasniku Ivanu Spiglu najprije je ponudio milijardu dolara, da bi, nakon što je Spigl odbio, ponudu utrostručio.

Zukerberg vjerovao da će Spigl pristati, ali ni tri milijarde nisu privukle osnivača Snapchata, koji je nakon svega nastavio sa razvojem svoje mreže i privlačenjem što većeg broja korisnika.

Spigl je jedan od onih preduzetnika koji vjeruju u svoj proizvod i koji je rizikovao odbijajući veliki novac, ali se čini da se rizik isplatio.

Prema posljednjim glasinama, trenutna vrijednost Snapchata se popela na čak deset milijardi dolara. Ako sve bude išlo prema planu, kako piše Business Insider, već krajem sljedeće godine se može očekivati izlazak Snapchata na berzu, a njegova procijenjena vrijednost tada bi mogla da iznosi nevjerovatnih 25 do 30 milijardi dolara.

Takve ambiciozne procjene vrijednosti Snapchata bazirane su na nekoliko stvari, a jedna od njih je veliki broj korisnika mlađih od 25 godina. Jedan od najvećih problema Facebooka upravo su tinejdžeri i mlađi korisnici kojima je ta mreža dosadila, a mnogima je zamjena za Zukerbergovu mrežu Snapchat.

Osim toga, Snapchat je mnogima zamijenio i poznate mobilne aplikacije za razmjenu poruka poput WhatsAppa, WeChata i Facebook Messengera jer se putem te mreže šalju poruke koje automatski nestaju sa telefona nakon kratkog vremena što je idealno za slanje intimnih fotografija i privatnih poruka. Još jedan razlog za optimizam Spigla je i nedavno predstavljena opcija Snapchat Stories, koja omogućava dijeljenje sadržaja sa više korisnika, koji, kao i kod razmjene direktnih poruka, poslije nekog vremena nestaje s interneta.

Najveći razlog za optimizam za daljnje povećanje vrijednosti ove kompanije je ipak oglašavanje – oglasi dolaze i na Snapchat pa će veliki brandovi, na sličan način na koji je koncipirana Stories opcija, na ovoj mrežu objavljivati svoje priče, odnosno oglase čija će ciljna grupa biti mahom mlađi korisnici.

Ako se oglašavanje na Snapchatu pokaže uspješnim, Spigl će imati više milijardi razloga za optimizam prilikom izlaska ove kompanije na berzu, prenosi portal Zimo.

Bonus video: