Otkriveni ostaci najstarijeg Normana

Arheolozi će pomoću tri kosti lijeve ruke ljudskog pretka iz kog se razvio neandertalac pokušati da saznaju nešto više o periodu o kome se vrlo malo zna
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.10.2014. 07:30h

Na jednom meandru Sene, u Normandiji, u blizini Ruana otkriveni su ostaci najstarijeg Normana ikada otkrivenog. Arheolozi vjeruju da će im to pružiti nove informacije o evoluciji neandertalaca, koji su izumrli prije 30-40 hiljada godina, neposredno nakon što su se prvi ljudi doselili u Evropu.

Arheolozi će pomoću tri kosti lijeve ruke ljudskog pretka iz kog se razvio neandertalac pokušati da saznaju nešto više o periodu o kome se vrlo malo zna.

Otkriće načinjeno 14 kilometara južno od Ruana, naročito je značajno zato što je veoma malo fosila pronađeno iz tog perioda. Prema riječima Bruna Moreja, paleontologa iz francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja, kosti ruke stare 200.000 godina su jedini poznati primjer sa sjevera Evrope.

Žan Filip Fevr, takođe paleontolog navodi da otkriće u Normandiji može popuniti prazninu u našem znanju o tome kako su se neandertalci razvijali u ovoj geografskoj oblasti i kako su se prilagođavali okolini.

Desetog septembra 2010. godine ramena kost, kost lakta i kost palca pronađene su na kraju četvoromjesečnih radova na iskopavanju koje su obavili stručnjaci francuskog Nacionalnog instituta za preventivna arheološka istraživanja.

Kosti su pripadale istoj osobi, čiji pol nije poznat, ali se pretpostavlja da je riječ o starijem maloljetniku ili odrasloj osobi. "Na osnovu analize može se zaključiti da je čovjek iz Turvila bliži neandertalcu nego savremenom čovjeku.", rekao je Morej.

Bonus video: