Novi skener u bolnici u Bijelom Polju: Biće dostupan 24 sata

Moderni skener će omogućiti najpreciznije dijagnostičke procedure uz minimalnu izloženost zračenju
288 pregleda 0 komentar(a)
Opšta bolnica Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Opšta bolnica Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 31.10.2018. 14:02h

Minstar zdravlja Kenan Hrapović pustio je danas u rad rad savremeni multislajsni CT aparat – skener, vrijedan 330. 000 eura, na Odjeljenju radiologije bjelopoljske Opšte bolnice.

Moderni skener će omogućiti najpreciznije dijagnostičke procedure uz minimalnu izloženost zračenju.

"Ovim se podiže kvalitet zdravstvene zaštite, na čijem sprovođenju radi Vlada Crne Gore. Nabavkom najsavremenije aparata će građani opština na sjeveru od sada dobijati savremenu dijagnostiku u ovoj zdravstvenoj ustanovi", kazao je Hrapović.

Biserka Bulatović, direktorica bolnice, je kazala da će novi multislajsni CT aparat osim preciznosti omogućiti veći broj dijagnostičkih procedura, i da će praktično biti dostupan 24 sata, te da lista više neće postojati, jer se svi pregledi završavaju u roku od 30 dana.

"CT uređaj koji ćemo danas pustiti u funkciju nije početak, ali jeste jedan od glavnih izazova u ovoj godini, jer smo u predhodnom periodu zahvaljujući Ministarstvu zdravlja i Fondu zdravstva, za potrebe naše bolnice obezbijedili biomikroskop sa aplanacionim tonometrom i OCT uređaj za potrebe oftalmološke ambulante, tredmil za potrebe Kabineta za ergometriju, biohemijski analizator i mikrotom za potrebe službe za patologiju", kazala je Bulatović, dodajući da je u planu i nabavka dva ultrazvučna aparata sa linearnom i abdominalnom sondom kao i jedan sa kardiološkom sondom, kompjuterizovano vidno polje i aparat za skrining sluha kod novorođenčadi. Ona je podsjetila da je za nabavku medicinske opreme u tekućoj godini iz budžeta Vlade potrošeno oko 550 hiljada eura..

Direktor Fonda zdravstva, Sead Čirgić kazao je da se nabavkom skenera za potrebe Opšte bolnice u Bijelom Polju nastavlja konkretizacija aktivnosti Vlade, Ministarstva zdravlja i Fonda zdravstva, za obezbjeđenje dostupne i kvalitetne zdravstvene zaštite za građane Bijelog Polja.

"Kapitalnim budžetom predviđen je iznos od 11,8 miliona eura. Za potrebe bjelopoljske bolnice izdvojen je iznos od preko pola miliona eura, koji obuhvata nabavku skenera. U toku je postupak nabavke dva ultrazvučna aparata i druge opreme”, kazao je on, dodajući da je značajan dio tog iznosa oprediljen za sjever Crne Gore.

Predsjednik Opštine Petar Smolović kazao je zahvaljujući Vladi Crne Gore nivo zdravstvene zaštite podignut na viši nivo ne samo u Bijelom Polju nego i na sjeveru.

“Siguran sam da ćemo nastaviti sa investicijama i u sljedećoj godini. Očekujemo iz novog kapitalnog budžeta značajna sredstva za investicije u bjelopoljsku bolnicu, kako bi ova zdravstvena ustanova povratila centralni regionalni značaj koji joj s pravom pripada", kazao je Smolović.

Iz bolnice je "Vijestima" saopšteno da je prostorija Odjeljenja radiologije na drugom spratu, u kojoj se skener nalazi, potpuno bezbijedna i osigurana od zračenja.

Bonus video: