Nobel za "Novu svjetlost koja će obasjati svijet"

Ovogodišnji dobitnici zaslužili su priznanje zbog izuma novog, energetski efikasnost i ekološkog izvora svjetlosti - svijetleće diode (LED) koja emituje plavu svjetlost
1 komentar(a)
Nobelova nagrada za fiziku, Foto: Beta/AP
Nobelova nagrada za fiziku, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.10.2014. 10:36h

Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku su Šuji Nakamurat, Isamu Akasaki i Hiroši Amano, saopštili su danas predstavnici Instituta Karolinska u Stokholmu.

Ovogodišnji dobitnici zaslužili su priznanje zbog izuma novog, energetski efikasnost i ekološkog izvora svjetlosti - svijetleće diode (LED) koja emituje plavu svjetlost, javlja B92.

"Upotrebom ovih dioda dobijamo znatno efikasnije i trajnije alternative tradicionalnim izvorima svjetlosti", navodi se u saoštenju komiteta koji dodjeljuje nagrade a koje simbolično nosi naziv "Nova svjetlost koja će obasjati svijet".

Kada su Isamu Akasaki, Hiroši Amano i Šuji Nakamura došli do jake, plave svjetlosti za svoje poluprovodnike još ranih devedesetih godina, napravili su pionirski potez u transformisanju tehnologije osvjetljenja.

Crvene i zelene diode su bile u upotrebi već godinama, ali bez dioda koje emituju plavbu svjetlost bilo je nemoguće doći do novih izvora bijele svjetlosti. Uprkos napretku nauke i industrije, plava svijetleća dioda još nije bila dio naše svakodnevice a tako je ostalo naredne tri decenije.

Bonus video: