Telekom predstavio nove broadband servise i tehnologije

Telekom je predstavio i servis “Internet na klik”, koji je namijenjen korisnicima koji s vremena na vrijeme koriste internet, vikendašima ili, recimo, studentima koji preko ljeta dolaze kući
118 pregleda 2 komentar(a)
Crnogorski telekom, Infofest 2014., Foto: Crnogorski Telekom
Crnogorski telekom, Infofest 2014., Foto: Crnogorski Telekom
Ažurirano: 02.10.2014. 09:37h

Crnogorski telekom je na Infofestu predstavio nove broadband servise i tehnologije, među kojima se neki prvi put koriste u Crnoj Gori, saopšteno je iz kompanije.

U prezentaciji pod nazivom “Korak ispred - novo poglavlje u razvoju širokopojasnih mreža i servisa”, Bojan Perović, direktor za razvoj mreže i servisa, govorio je o projektu implementacije MSAN (Multi Service Access Node) tehnologije koja znatno pojednostavljuje pristup savremenim servisima, poput ADSL-a i Extra TV-a, kazali su u Telekomu.

"Montažom oprema u uličnim kabinetima, skraćuje se rastojanje od centrale do korisnika, čime se u udaljenijim naseljima stvaraju tehnički preduslovi za korišćenje broadband servisa, koji ranije nijesu bili dostupni korisnicima u tim područjima. Implementacija ove tehnologije, koja se prvi put koristi u Crnoj Gori, započela je prije nekoliko mjeseci u budvanskim naseljima, a do kraja 2014. planirana je migracija korisnika i na Cetinju, Danilovgradu, kao i na pojedinim lokacijama u Podgorici, Herceg Novom i Bijelom Polju. Tokom realizacije ovog projekta planirano je i da korisnici u mnogim udaljenim naseljima dobiju tehničke preduslove za pristup savremenim servisima", navodi se u saopštenju Telekoma.

Taj projekat, čija je vrijednost preko tri miliona eura, biće realizovan u naredne tri godine, a za to vrijeme će se završiti migracija oko 65 hiljada ADSL i Extra TV korisnika širom Crne Gore.

Perović je govorio i o novom servisu Telekoma pod nazivom “Internet na klik”, koji je namijenjen korisnicima koji s vremena na vrijeme koriste internet, vikendašima ili, recimo, studentima koji preko ljeta dolaze kući.

U ponudi su tri paketa (do 2Mbps/256 Kbps) koji nude 3, 7 i 14 dana korišćenja interneta po cijeni od 2,90 eura, 5,90 eura i 10,90 eura (uračunat PDV).

Uslov da bi se aktivirao taj servis je da korisnik ima IMS i da se prikači na ruter (preko wifi, kablom).

Podsjećanja radi, Telekom je uveo IMS (IP Multimedia Subsystem) mrežu koja je osnova za veliki broj naprednih multimedijalnih telekomunikacionih usluga (video streaming, chat, messaging...).

Perović se osvrnuo na posvećenost kompanije građanima, i visok nivo društvene odgovornosti, kroz projekat koji omogućava besplatno korišćenje bežičnog interneta na velikom broju lokacija (tzv. HotSpot-ovi) širom Crne Gore.

Građani i turisti će, kako je rekao, do kraja godine imati besplatan pristup internetu u ukupno 100 HotSpot zona.

Bonus video: