Dozvoljena upotreba telefona i tableta u avionu

Prema postojećim propisima, putnici moraju svoje uređaje da stave na opciju mode flight, kao i da isključe bežičnu vezu sa internetom, jer ti signali mogu da ometaju sisteme upravljanja aviona
0 komentar(a)
Avion, putnici, Foto: Shutterstock
Avion, putnici, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.09.2014. 12:30h

Evropska agencija za bezbjednost vazdušnog saobraćaja (EASA) dozvolila je upotreba mobilnih telefona i tableta tokom cijelog leta, ali uz ograničenu upotrebu interneta.

"Propis danas stupa na snagu, ali će aviokompanije morati prvo da svoje avione podese novom sistemu", navodi se u saopštenju EASA-e, prenose agencije.

Prema postojećim propisima, putnici moraju svoje uređaje da stave na opciju mode flight, kao i da isključe bežičnu vezu sa internetom, jer ti signali mogu da ometaju sisteme upravljanja aviona.

Evropska komisija je ranije dozvolila da putnici koriste internet i šalju elektronsku poštu kada avioni lete iznad tri hiljade metara.

"Nova mjera dozovljava aviokompanijama da putnici koriste mobilne telefone i tablete tokom cijelog leta", navela je evropska agencija i dodala da još nije dozvoljeno korišćenje bežičnog interneta (WiFi) tokom cijelog leta.

Svaka aviokompanija će morati prethodno da provjeri da li ta mjera ne ugrožava letove. Aviokompanije imaju osam mjeseci da se prilagode novom sistemu.

Bonus video: