Približiti nauku i biznis

0 komentar(a)
Sanja Bojanić, Foto: Igor Milić
Sanja Bojanić, Foto: Igor Milić
Ažurirano: 26.09.2014. 16:11h

Nauka i biznis treba da se približe i sarađuju, i neophodno je smanjiti jaz među njima, ocijenjeno je na konferenciji o upotrebi tehnologije u rješavanju društvenih izazova.

Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, u saradnji sa Ministarstvom nauke, organizovala je konferenciju na temu „Inovacije za društveni razvoj“, koja je održana u okviru UNDP Nedjelje inovacija SHIFT.

Kako je saopšteno iz UNDP-a, na konferenciji je razgovarano o upotrebi tehnologije u rješavanju društvenih izazova i unaprjeđenju društvenog i ekonomskog razvoja.

Menadžer za istraživanje na projektu HERIC u Ministarstvu nauke, Saša Ivanović, rekao je da je neophodno smanjiti jaz između biznisa i nauke, i da “ove dvije grane treba da se približe i sarađuju".

On je kazao da je tehnologija sredstvo, a ne rješenje, i da mašine mogu da zamijene mišiće, ali ne i kreativnost i razmišljanje čovjeka.

Ivanović je rekao da je Centar uspješnosti u oblasti bioinformatike u Crnoj Gori primjer posvećenosti Vlade primjeni inovativne agende.

Šefica Sektora za demokratsko upravljanje i Sektora za ekonomiju i zaštitu životne sredine u Kancelariji UNDP, Sanja Bojanić, kazala je da je uloga građana u identifikovanju problema i predlaganju novih rješenja veoma važna.

„Otvoreni procesi inovacija kakve praktikujemo u projektu Otvorene ideje ali i u drugim programima UN, poput programa za mlade, @cgtvituje, potenciraju značaj razmjene ideja, kvalitetnih predloga i kreativnih rješenja društvenih problema “, navela je Bojanić.

Zamjenica direktora u MindLab – Centru za inovacije iz Kopenhagena, Kit Liketoft, predstavila je kolaborativni dizajn usluga i politika u javnom sektoru i naglasila važnost prepoznavanja potreba građana prije nego što se pristupi kreiranju politika.

„Ušteda na vremenu i u novcu je jedan od najboljih argumenata za motivisanje državnih službenika u primjeni inovativnih pristupa radu. U danskoj Vladi kreiranje prototipa predstavlja svojevrsnu pripremu za budućnost, i kod nas je to postao dio ustaljene prakse jer daje bolje rezultate u sprovođenju politika”, rekla je ona.

Kako je saopšteno iz UNDP-a, učesnici su zaključili da uspjeh projekta „Budi odgovoran“ treba da posluži kao primjer dobre prakse i povezivanja svih resursa našeg društva.

Istaknuta je važnost angažovanja građana u iznalaženju konkretnih ideja i rješenja, kao i upotreba tehnologije kao način koji podstiče transparentnost i olakšava saradnju.

“Naglašen je i problem nedostatka odgovornosti u planiranju upotrebe javnih prostora, kao i njihova neadekvatna neiskorišćenost i neposjećenost javnih rasprava. Važna je inicijativa i upornost građana kako bi se stvari mijenjale na bolje, a učesnici suuputili poziv donosiocima odluka da čuju i glas mladih”, kaže se u saooštenju.

Bonus video: