Forenzički uviđaj na Biotehničkom fakultetu

UV lampe za biološke tragove, detektor metala, posebna četkica za otkrivanje tragova, samo je dio opreme koju su forenzičari pokazali učenicima
372 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2014. 19:08h

Forenzičari Centra u Danilovgradu simulirali su uviđaj nakon ubistva pred učenicima podgoričkih osnovnih i srednjih škola, u okviru manifestacije Otvoreni Dani nauke.

Rukovodilac grupe za forenziku Nikola Terić objasnio je đacima da je osnovni zadatak forenzičara da tragove počinioca krivičnog djela učine vidjivim.

"Biološki tragovi su nešto što je dragocjeno i zahtjiva najveću obučenost", objasnio je Terić učenicima.

Kako je kazao, forenzičari najprije obilježavaju tragove, uzimaju uzorke i šalju ih kolegama na analizu, pazeći da ih pri tom zsačuvaju.

"Koristimo rastvor za određivanje da li je u pitanju krv. Obavezna oprema su maska, rukavice, posebna obuća i odijelo koja ne ostavlja tragove", rekao je on.

Na pitanje učenice da li u Crnoj Gori ima neko ubistvo koje nije razriješeno, Terić je odgovorio da ima, ali da će biti riješeni.

"Nijedan zločin nije savršen, ali mora puno da se radi na njegovom razješavanju", odgovorio je Terić, napomenuvši da su i forenzičarima potrebne stalne obuke.

UV lampe za biološke tragove, detektor metala, posebna četkica za otkrivanje tragova, samo je dio opreme koju su forenzičari pokazali učenicima.

Na kraju predavanja, posao sa posebnom četkicom u otkrivanju otisaka isprobale su i dvije učenice.

Galerija

Bonus video: