Scentee prenosi mirise preko interneta

Miris zavisi od toga što ste odabrali, može biti, recimo, slanina, kafa, krompir s maslacom...
2 komentar(a)
scentee
scentee
Ažurirano: 21.09.2014. 13:23h

Nije tako daleko dan kada želimo živjeti u svijetu u kojem ćemo Internetom prenositi sve što naša čula mogu osjetiti. Treba li nas biti strah? Scentee je plastični uređaj, koji zaobljenim izgledom podsjeća na balon. Iako je nešto manji od čeri paradajza, možete ga koristiti za slanje i primanje mirisa, tako što ćete ga s pametnim telefonom spojiti putem audio ulaza. Preuzmete odgovarajuću aplikaciju i možete ga aktivirati, bilo lično, bilo tako što će vas nazvati drugi vlasnik scenteeja.

Plavkasto svijetli i ispušta dim nalik onome koji izlazi iz e-cigareta. Kako prenosi Tportal, miris zavisi od toga što ste odabrali može biti, recimo, slanina, kafa, krompir s maslacom... Proizvode ga i prodaju u Japanu, nadahnuti istraživanjima Edrijena Dejvida Čioka, nagrađivanog 42-godišnjeg naučnika koji je nekad bio šef singapurske laboratorije Mixed Reality, a danas je profesor na londonskom Univerzitetu City.

U restoranu Mugaritz, u blizini baskijskog grada San Sebastijana, scentee koriste kako bi dočarali miris jela koje pripremaju i približili onima koji su daleko od Španije, ali i pružili im priliku da se i sami okušaju u simulaciji pripreme. S druge strane, mesna industrija Oscar Mayer (u vlasništvu koncerna Kraft) sarađuje s Cheokom na izradi budilnika koji bi ispuštao miris slanine. Izmislio je prsten za simulaciju dodira putem Interneta, koji vibrira svaki put kad neko drugi ko nosi takav uređaj ga aktivira. Bez obzira je li u susjednoj sobi ili na drugom kraju svijeta: dovoljno je da imaju bežičnu vezu u blizini.

Konačni cilj? Uređaj koji će omogućiti da osjetimo potpuno virtuelne zagrljaje. A razvija i uređaj koji će moći simulirati ukus. Još je u ranom stadijumu razvoja, pa je trenutno na raspolaganju četiri od pet poznatih ukusa: kiselo, slano, gorko i slatko. Takvi uređaji nisu sami po sebi novost. Još je 30-ih godina prošlog vijeka američko-švajcarski naučnik Hans Laube osmislio sisitem za ispuštanje mirisa u kino-dvoranama.

Testovi tokom kasnih 50-ih i 60-ih godina neslavno su propali. U novije vrijeme nešto slično se pokušava s 4D kinima, zasad bez naročito velikog uspjeha.

Bonus video: