Potpisan ugovor o sanaciji klizišta Crnica na Podima

362 pregleda 0 komentar(a)
Milan Vajagić, Vojislav Bujković, Foto: Slavica Kosić
Milan Vajagić, Vojislav Bujković, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 12.09.2014. 14:54h

Ugovor o izvođenju radova na sanaciji klizišta Crnica na Podima potpisali su predsjednik Opštine Herceg Novi Milan Vajagić i vlasnik kotorske firme JU Briv Vojislav Bujković.

Vajagić očekuje da će naredne sedmice početi radovi na sanaciji.

"Treba snimiti trenutno stanje i obezbjediti dokaze svih oštećenja objekata na terenu zahvaćenom klizištem i od nadležnog sekretarijata pribaviti odobrenje za gradnju, objasnio je Vajagić.

Firma JU Briv je dobila posao kao najpovoljniji ponuđač na tenderu koji je raspisan prošle godine.

"Projektanti su dali dosta kvalitetno rješenje i nadamo se da će se, kao i radovi koji su izvedeni prije nekoliko godina, pokazati dobro na terenu. Svaki dio tog područja, u zavisnosti od geologije, zahtjeva drugačije, posebno rješenje”, rekao je Bujković.

Projektom koji je radio nikšićki Zavod građevinske materijale, geotehniku i hemijske analize "Zigma" predviđene su tri vrste građevinskih radova - kopanje drenažnog kanala, postavljanje šipovske konstrukcije, pobijanje šipova sa nadglavnim gredama i izrada bunara, kontrafora ispod najugroženijih objekata. Projektant smatra da će ovi građevinski zahvati, konačno, zaustaviti klizanje terena.

Vrijednost ovog posla, koji treba da bude završen u roku od 90 dana od momenta uvođenja u posao izvođača radova, je 260.000 eura.

Klizište u naselju Crnica u Podima u zaleđu Herceg Novog izazvala je deponija građevinskog otpada iznad sela. Takvu presudu donio je u maju Osnovni sud u Herceg Novom.

Podsjećamo da je prilikom izgradnje puta Meljine Petijevići na putnom pravcu Herceg Novi - Trebinje, iznad sela Podi formirana deponija iskopane zemlje. Ona je u februaru 2008. godine pokrenula klizište u kojem su stradale 24 kuće i oštećena putna, elektro i vodovodna infrastruktura.

Do sada je samo djelimično sanirano klizište, ali nije i zaustavljeno.Novim projektom i sanacionim radovima trebalo bu i da bude zaustavljeno kako bi mještani mogli da počnu sa sanacijom njihovih objekata.

Bonus video: