Asteroid veličine kuće prošao pored Zemlje

Stručnjaci su saopštili da ova mala čvrsta tijela u planetarnim sistemima nijesu imala nikakvu opasnost za našu planetu
0 komentar(a)
Putanja asteroida, Foto: NASA
Putanja asteroida, Foto: NASA
Ažurirano: 07.09.2014. 12:13h

Asteroid veličine kuće, poznat kao 2014 RC ili Pitbul, sinoć je prošao pored Zemlje, saopštila je NASA.

Stručnjaci su saopštili da ova mala čvrsta tijela u planetarnim sistemima nijesu imala nikakvu opasnost za našu planetu.

Naučnici su saopštili da je ovaj asteroid bio čak bliži nama nego Mjesecu, prenosi Blic i dodaje da to potvrđuje činjenica da se od Zemlje kretao oko 40.000 kilometara, što je približno jedna desetina udaljenosti od Mjeseca.

Iako je njegovo posmatranje teško moglo da se uoči golim okom, amaterski astronomi su sa malim teleskopima mogli da ga vide dok je prolazio pored Zemlje.

Čak i da se sudarila sa Planetom, masa asteroida bi bila manja u odnosu na onu koja je eksplodirala iznad ruskog grada Čeljabinsk početkom 2013.godine.

Pitbul je dobio naziv svog svoje male veličine, a zastrašujućeg držanja. Ovaj asteroid predstavljao je veliki izazov za sve astronome.

"Njegov prolazak pored Zemlje predstavljao je jedinstvenu priliku za istraživače da posmatraju i nauče više o asteroidima", su naučnici NASA-e.

Pitbul je bio najbliži Zemlji u 21 sat po centralnoevropskom vremenu.

Posmatranje asteroida emitovalo se uživo na internetu a mogao je da se posmatra i teleskopom iz vodeće opsorvatorije na Institutu za astrofiziku na Kanarskim ostrvima.

Bonus video: