Šta djeca nikako ne smiju dok su na internetu

Roditelji sada ne moraju da nadziru samo šta djeca gledaju na televiziji, već bi trebalo da paze i na sadržaje sa kojima se susrijeću na webu
53 pregleda 0 komentar(a)
Internet Safety Day, sajber bezbjednost, internet, Foto: Shutterstock.com
Internet Safety Day, sajber bezbjednost, internet, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 13.07.2014. 16:45h

Personalni računari, tableri, pametni telefoni sa pristupom internetu postali su sastavni dio dječjih života. Mogućnost pristupa uređajima i internetu u ranoj životnoj dobi njihovim roditeljima donosi dodatne brige.

Roditelji sada ne moraju da nadziru samo šta djeca gledaju na televiziji, već bi trebalo da paze i na sadržaje sa kojima se susrijeću na webu.

Internet djeci može da ponudi puno toga dobrog, korisnog i pametnog, ali i da ih izloži raznim prijetnjama, nedobronamjernim, pa i opasnim ljudima.

Šta djeci nikako ne bi trebalo da dozvolite?

1) Razgovor sa nepoznatim ljudima

Društvene mreže, mjesta za ćaskanje i aplikacije poput WhatsAppa nude brojne kanale putem kojih neznanci mogu da stupe u kontakt sa vašom djecom. Djeca su često naivna, zbog čega nisu svjesna kako bi mogla da se nađu u opasnosti, niti znaju da je prepoznaju.

2) Dijeljenje ličnih informacija

Odrasli znaju šta je pogodno za dijeljenje sa drugim ljudima, djeca često ne. Razgovarajte sa njima, objasnite im zbog čega je opasno neke podatke i informacije dijeliti online.

3) Neograničeno igranje

Skoro sva djeca će rado preuzimati igre kako bi se zabavila i postavila pred sebe nove izazove. Teoretski, to nije problem - sve dok ne potroše svo slobodno vrijeme na njih. Takvo ponašanje može da ima posljedice na njihov odnos sa vama, drugom djecom tog uzrasta, kao i na izvršavanje zadataka i obaveza. Postavite im granice.

4) Preuzimanje nepriličnih aplikacija

Googleov Play i App Store nude na hiljade aplikacija osmišljenih kako bi nam olakšale život. Ali, važno je znati šta se preuzima te kakve informacije dajete autorima aplikacije i šta primate od njih. Ako niste oprezni, lako se može desiti da za svoj uređaj koji radi na Androidu preuzmete aplikaciju koja će vas uvaliti u dodatne troškove, instalirati aplikacije bez vašeg odobrenja, špijunirati vas ili ukrasti vaše podatke. Stoga treba djecu naučiti da ne skidaju aplikacije bez vaše dozvole i nadzora.

5) Posjećivanje web odredišta sa sadržajem koji nije za djecu

Slučajno ili ne, djeca bi se mogla naći na internet stranicama koje nisu namijenjene njihovom uzrastu. Ugradite sisteme roditeljskog nadzora i zaštite kako bi blokirali pristup nepoželjnom sadržaju.

6) Neka ne budu lakovjerna

Stalno nas bombarduju pozivima na učešće u nagradnim igrama i porukama sa obavještenjima kako smo osvojili neku fantastičnu nagradu. Zauzvrat, po pravilu bi trebalo da damo bar neke lične informacije. Vi, vjerujemo, znate da su to obično navlakuše, ali djeca to ne znaju. Podučite ih.

7) Neka ne budu žrtve sajber iživljavanja

Kako su takvi napadi često vrlo ozbiljni, djeca su sklona da ne govore roditeljima istinu o tome šta im se dešava. Pratite njihove reakcije dok koriste internet, odnosno dok su u interakciji sa drugom djecom na društvenim mrežama. Tako ćete lakše primijetiti u slučaju da nešto nije u redu.

Bonus video: