Google uložio milione u muzički servis Songza

Konkurenti poput Beatsa i Spotifyja nude slične stvari, ali Songza ima više od 5,5 miliona korisnika u bazi i nekoliko godina iskustva i to je jedna od stvari koje kupuje Google
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2014. 09:41h

Američki muzički servis Songza posljednja je kompanija koju je Google odlučio da kupi, a NY Times piše da su kompaniju platili 39 miliona dolara, prenosi 24sata.hr.

Songza nije pokrenut van SAD-a i Kanade, a iako se radi o malom iznosu (za Google), sama aplikacija mogla bi biti prilično bitna za Googleove ambicije u streamingu muzike i to na svim svojim platformama.

Kako su i sami objasnili, Songza koristi kontekstualne plejliste kako bi korisnicima ponudili muziku za svaku priliku.

Dostupna je kao iOS i Android aplikacija, korisnik može da izabere muziku za određeni dan, aktivnost, ali i vremenske uslove.

Konkurenti poput Beatsa i Spotifyja nude slične stvari, ali Songza ima više od 5,5 miliona korisnika u bazi i nekoliko godina iskustva i to je jedna od stvari koje kupuje Google. Gomila podataka o navikama u slušanju muzike.

Google u svom postu navodi da će Songza i dalje funkcionisati kao zasebna aplikacija te da ne planiraju neke hitne promjene. Ali, u sljedećim mjesecima radiće na integraciji njenih prednosti u Google Play Music, ali i na tome da je iskoriste na YouTubeu i drugim Googleovim proizvodima.

Songza ima i dio Club Songza, koji se plaća 99 centi nedjeljno, a na ovome bi Google mogao da izvuče nove podatke za svoj Google Play Music servis, a i sama Songza bi mogla da izvuče korist od Googlea u privlačenju novih korisnika, piše Guardian.

Bonus video: