Na ovoj klupi možete da odmorite, ali i napunite baterije telefona

Sličan projekat predstavljen je nedavno u Čikagu, gdje je u planu postavljanje gradske rasvjete, koja će prikupljati podatke i pratiti zagađenost, nivo buke, saobraćaj...
91 pregleda 0 komentar(a)
pametna klupa, Foto: Soofa.co
pametna klupa, Foto: Soofa.co
Ažurirano: 01.07.2014. 14:21h

Gradske klupe obično koristimo da bismo na njima odmorili ili pročitali knjigu, ali građani Bostona uskoro će na njima moći da dopune i baterije svojih telefona ili drugih gadgeta.

Klupa se zove Soofa, a iza nje stoji kompanija Changing Environments, nastala iz MIT Media Labsa.

Osim što će na klupi sa solarnim punjačem preko USB ulaza moći da napune gadgete, klupa ima i dodatnu svrhu. Svaka je i mali centar za prikupljanje podataka.

Prve klupe već se postavljaju u Bostonu i Kembridžu i njihove lokacije se mogu vidjeti na karti, ali podaci se još ne prikazuju uživo. Kad će i to objaviti, posjetioci stranice Soofa.co moći će za svaku klupu vidjeti kakav je kvalitet vazduha oko nje i koliki je nivo buke, ali i koliko je ljudi koristilo klupu za punjenje uređaja te koliko je struje potrošeno.

Najbitnije, vidjeće se i da li oko klupe biti sunčano sljedećih sati.

"Želimo da reaktiviramo grad i stvorimo novo zajedničko društveno iskustvo", navodi Juta Fridrih, suosnivač Changing Environmentsa.

Dodaje kako su računari ljude odvukli su ulice, a oni klupe zamišljaju kao mjesto oko kojeg bi se mogli okupiti dok čitamo vijesti, poštu ili slično i to bez straha da ćemo ostati prazne baterije.

Svaka klupa košta oko 3.000 dolara. Garancija za svaku klupu je 25 godina, piše Yahoo Tech.

Sličan projekat predstavljen je nedavno u Čikagu, gdje je u planu postavljanje gradske rasvjete, koja će prikupljati podatke i pratiti zagađenost, nivo buke, saobraćaj, vjetar, ali i pješake.

PROČITAJTE JOŠ:

Čikago: Javna rasvjeta će pratiti zagađenost i brojati ljude >>>

Bonus video: