Google predstavio Android auto

"Android Auto spaja najbolje od dva svijeta. Dobijete povezane aplikacije i usluge na svom pametnom telefonu pomoću fizičkih kontrola optimizovanih za vožnju u automobilu"
108 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 26.06.2014. 13:04h

Google je ovih dana, kako je to i najavljivao, predstavio Android Auto, sistem dizajniran za pružanje "prave informacije o putu pred vama" koji radi s Android mobilnim telefonima na sličan način kao i Apple CarPlay.

"Android Auto spaja najbolje od dva svijeta. Dobijete povezane aplikacije i usluge na svom pametnom telefonu pomoću fizičkih kontrola optimizovanih za vožnju u automobilu" rekao je direktor za Android, Patrik Brejdi.

Korisnički interfejs je sličan onom kod Android telefona, ali je prilagođen za još jednostavnije korištenje pa su tako, npr, veće ikone koje treba pritisnuti.

Sistem podržava i Google Now glasovne naredbe kojima se upravlja Google Maps aplikacijom, tekstualnim porukama i kompatibilnim aplikacijama poput Google play Music.

Korisnici mogu da podese i podsjetnike koji će biti preneseni na njihove telefone.

Prvi model opremljen ovim sistemo biće lansiran tokom godine, a nekoliko proizvođača, uključujući Audi, GM, Hondu i Hyundai, već su se pridružili tzv. Open Automotive Allianceu, udruženju posvećenom zajedničkoj platformi koja će tehnologiju u automobilu učiniti sigurnijom i jednostavnijom za korištenje.

Galerija

Bonus video: