Sastanak Boškovića i Vukovića: Planiraju izgradnju vojne bolnice

Na prostoru kasarne u Maslinama planirana je izgradnja vojne bolnice za potrebe Vojske Crne Gore (VCG) i građana, a valorizacija tog dijela jedan je od prioriteta Ministarstva odbrane, saopšteno je nakon sastanka resornog ministra Predrag Boškovića i gradomačelnika Ivana Vukovića
198 pregleda 3 komentar(a)
Predrag Bošković, Ivan Vuković, Foto: PG Biro
Predrag Bošković, Ivan Vuković, Foto: PG Biro
Ažurirano: 06.11.2018. 14:40h

Na prostoru kasarne u Maslinama planirana je izgradnja vojne bolnice za potrebe Vojske Crne Gore (VCG) i građana, a valorizacija tog dijela jedan je od prioriteta Ministarstva odbrane, saopšteno je nakon sastanka resornog ministra Predraga Boškovića i gradomačelnika Ivana Vukovića.

Vuković je, nakon sastanka kazao je da je izgradnja vojne bolnice jedan od novih ,kapitalnih projekata.

Kako je rekao, Ministarstvo namjerava da gradi vojnu bolnicu, koja bi služila za potrebe VCG , ali bi bila otvorena i za građane, jer bi bila uvezana u zdravstveni sistem Crne Gore.

Bošković je da je jedan od većih prioriteta Ministarstva odbrane valorizacija kasarne Marko Miljanov Popović sa više od 380 hiljada metara kvadratnih.

Kako je naveo, od nezavisnosti taj prostor nije bio tretiran na pravi način.

„Radovi na tom prostoru su već počeli. U toku je izbor ljudi koji će uraditi elaborat kasarne u Maslinama“, dodao je Bošković.

Vuković je naveo da Ministarstvo odbrane i VCG nije samo kredibilni međunarodni partner, već je i važan partner Glavnog grada na brojnim projektima i poslovima, koji možda i nijesu u direktnoj vezi sa onim što je primarna djelatost vojske.

Vuković je zahvalio Ministarstvu na pomoći u probijanju puteva u ruralnim područjima u Podgorici.

Kako je naveo, uz pomoć Ministarstva, protekle tri godine probijeno je oko 100 kilometara (km) novih puteva.

Vuković je dodao da je resorno ministarstvo pomoglo tokom požarne sezone tokom koje je bilo 12 zajedničkih intervencija.

„Prostora za saradnju je mnogo. Na sastanku su otvorene brojne teme, razgovarali smo o načinima na koji će biti korišćene određene lokacije u Glavnom gradu. Ministarstvo je u posjedu značajnih lokacija zemljišta“, dodao je Vuković.

On je kazao da je Glavni grad zainteresovan za pojedine lokacije u vlasništvu Ministarstva koje će, kako je dodao, pokušati da stave u funkciju razvoja kulture na području Podgorice.

Prema riječima Vukovića, dogovoreno je formiranje radne grupe koja će se detaljnije baviti svim temama današnjeg sastanka.

On je kazao je u toku izmještanje spomenika Josipu Brozu Titu iz spomen sobe u kasarni u Maslinama na neku lokaciju u Glavnom gradu, koja još nije određena.

„Ako sve bude kako treba, nije nerealno da spomenik ugleda svjetlost dana već 19 decembra“, rekao je Vuković.

Jedan od kljućnih izazova, kako je kazao, je stambena problematika zaposlenih u VCG.

„Nadamo se da vojska nikada neće biti korišena za zaštitu državnih granica od agresije od bilo koga, već da će biti korisna za civilne institucije i građane u rješavanju izazova koji postoje“, naveo je Bošković.

On je dodao da će jedan dio kasarne u Maslinama biti otvoren za javnost i da postoji inicijativa da se spomen soba pretvori u muzej.

Na pitanje da li će crnogorska vojska, koja je učestvovala na strani saveznica u prvom svjetskom ratu, obilježiti sto godina od kraja rata, Bošković je rekao da je 5. oktobra proslavljen dan VCG i da neće biti neke specijalne proslava.

Vuković je rekao da Glavni grad neće učestvovati u slavljenju tragičnog trenutka crnogorske istorije, Podgoričke skupštine i da zahtjeva za proslavu do sada nije bilo.

Na pitanje novinara da li će atomska skloništa biti valorizovana, Vuković je kazao da će se buduća radna grupa tim baviti.

„Namjeravamo da realizuju projekat zapadne zaobilaznice, to je saobraćajnica koja će povezati cetinjski i nikšićki put, naredne godine trebalo bi da počne izgradnja bulevara između Podgorice i Danilograda“, zaključio je Vuković.

Bonus video: