Savjeti za bolje korišćenje Googlea

Tražite određeni proizvod po tačno određenom cjenovnom iznosu? Dovoljno je otkucati ime proizvoda i najviši i najniži iznos razdvojiti sa dvije tačke '..'
1 komentar(a)
Google, Foto: Shutterstock
Google, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.06.2014. 08:27h

Mislili ste da znate sve male tajne Google web pretraživača? Huffington Post je sastavio listu trikova u kojoj će se sasvim sigurno pronaći i pokoji za koji niste do sada znali. Bilo da je riječ o konverziji valuta ili tek potrebi za traženjem definicije neke riječi, Google je tu da pomogne.

Nerijetko pri čitanju i/ili pisanju nam zatreba definicija riječi, a iako Google obično zna da prepozna riječ i pruži definiciju odmah po njenom ukucavanju, ukoliko korisnik otkuca 'define:' prije traženog pojma, šanse su da će odmah biti prikazano “stablo informacija” vezanih uz njega.

Ponekad vam je osim uobičajene pretrage za pojmovima potrebno pretraživanje po tačno napisanom redoslijedu riječi, a to je vrlo jednostavno izvesti. Dovoljno je tek tražene riječi staviti pod navodnike.

Moguće je i isključiti određene riječi iz pretrage. Tražite neki recept bez određene namirnice? Dovoljno je staviti '-' prije svake riječi koju želite da isključite iz pretrage.

Tražite određeni proizvod po tačno određenom cjenovnom iznosu? Dovoljno je otkucati ime proizvoda i najviši i najniži iznos razdvojiti sa dvije tačke '..'.

Pretraživanje je moguće napraviti i po stranicama. Valja otkucati 'site:', nakon čega treba umetnuti web adresu (bez potrebe za pisanjem www), staviti razmak i riječi koje se traže na toj adresi.

Google je dobar i za popunjavanje “praznina”. Dovoljno nepoznate pojmove zamijeniti zvjezdicom '*' tokom pretraživanja pa čak i kada je riječ o cijelim rečenicama.

Ako tražite tačno određenu vrstu dokumenta, pretraživač iz Mountain Viewa će vas i u tome zadovoljiti. Tražite PowerPoint prezentaciju? Otkucajte pojmove za pretraživanje i nakon toga dodajte 'filetype:PPT' (ili druge ekstenzije po želji).

Kuvate, a za kompjuterom ste? Postavite tajmer! Sve što je potrebno jeste da napišete “set timer for” i unesite broj minuta u pretraživač, a Google će vas obavijestiti kada vrijeme istekne.

Ako vam ne ide matematika, svakako pokušajte da iskoristitite mogućnosti Google pretraživača. Da li vam treba računanje procenata ili pak rješenje kompletnih formula, Google uskače u pomoć.

Naručujete stvari iz inostranstva i pitate se koliko bi to moglo da košta u eurima? '12.99 dollars to EUR' radi bez problema, a u slučaju da otkucate samo 'dollars to EUR', dobićete jedinični prikaz.

U slučaju potrebe za kakvom animiranom .gif datotekom, dovoljno je otići na Google Images dio pretraživača i kliknuti na Search tools, Type i u označiti Animated.

Kako bi vidjeli još koji trik, ali i animacije koje prikazuju kako izgledaju rezultati svih spomenutih pretraga, svakako posjetite izvorni materijal na Huffington Post.

Bonus video: