MIDT: Crna Gora regionalni lider u razvoju informacionog društva

"Razumije se, postignutim ne možemo i ne želimo biti zadovoljni, već nastavljamo da izgrađujemo informaciono društvo"
7 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2014. 13:11h

Crna Gora je apsolutni lider u regionu kad je u pitanju konkurentnost u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT), saopšteno je iz Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije.

Iz Ministarstva su kazali da je Crna Gora daleko ispred drugih zemalja regiona, što pokazuju istraživanje Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

"Prema tom istraživanju, Crna Gora se nalazi na 52. mjestu, od 148. rangiranih zemalja. Od zemalja iz regiona, Makedonija je zauzela 57, Bosna i Hercegovina (BiH) 68, dok se Srbija nalazi na 87. mjestu“, navodi se u reagovanju Ministarstva na ocjene i komentare sa skupa održanom u utorak u Privrednoj komori (PKCG).

Iz Ministarstva su naveli da se na osnovu komentara sa skupa na temu Informaciono-komunikacione tehnologije u Crnoj Gori – stanje i perspektive, može steći pogrešan utisak o stanju u toj oblasti u državi.

U 219 IT firmi u Crnoj Gori zaposlene 592 osobe >>>

"Razumije se, postignutim ne možemo i ne želimo biti zadovoljni, već nastavljamo da izgrađujemo informaciono društvo, saglasno Strategiji njegovog razvoja, krucijalnim dokumentom kojim je definisana ova oblast u našoj zemlji“, navodi se u reagovanju.

Iz Ministarstva su rekli da su napori i rezultati koje postižu prepoznale i relevantne međunarodne institucije. Najznačajniji iskorak u tom pravcu je, kako su dodali, nedavno uspješno otvaranje Poglavlja 10 – Informaciono društvo i mediji.

"Sva pravna regulativa, kojom se definiše ova oblast, usklađena je sa onom koja važi u zemljama članicama EU, čime su stvoreni osnovni preduslovi za razvoj ICT sektora“, kazali su iz Ministarstva.

Oni su dodali da je saglasno opredijeljenim budžetskim sredstvima, značajno redukovanim u godinama ekonomske krize, Ministarstvo i u takvim okolnostima učinilo mnogo na planu razvoja informatičke infrastrukture, razvoja e–uprave i promocije informacionog društva.

"Takođe, vrlo pažljivo i predano radimo na stvaranju povoljnijeg ambijenta za razvoj tržišta telekomunikacija, što rezultira izuzetno intenzivnim razvojem ovog sektora u našoj državi“, navodi se u saopštenju.

Crna Gora, kako se dodaje, ima i permanentno radi na edukaciji novih, kvalitetnih stručnjaka iz oblasti ICT-a, kroz studijske programe koji postoje na sva tri univerziteta.

"Ovo je činjenica koja je izuzetno važna, jer bez dobrog kadra nema razvoja modernog informacionog društva, zasnovanog na znanju. Pored toga, procenat korisnika savremenih tehnologija u Crnoj Gori, a naročito interneta, iz dana u dan je sve veći, pa je i to činjenica koja nas ohrabruje“, rekli su iz Ministarstva.

Takođe, kako su dodali, žele da u narednom periodu razvoj ICT-a u Crnoj Gori bude još intenzivniji.

TV Vijesti, Marko Mišić

"Taj razvoj da bi bio istinski kvalitetan i dugoročan, moguće je obezbijediti jedino kroz snažno sadejstvo i saradnju Ministarstva za informaciono drutšvo i telekomunikacije, regulatorne agencije, ICT kompanija, univerziteta i nevladinog sektora“, precizirali su iz Ministarstva.

Sve to, kako su kazali, navodi na zaključak da su izrečene izjave o lošem stanju u oblasti razvoja ICT u Crnoj Gori pretjerane, neutemeljene ili pogrešno prenijete.

"U narednom periodu, Ministarstvo ostaje posvećeno svojoj misiji, dakle izgradnji informacionog društva u Crnoj Gori, koji će, sigurni smo, sa prolaskom ekonomske krize, u godinama pred nama, biti još intenzivniji“, poručili su iz Ministarstva.

Ministarstvo, kako se zaključuje, ostaje do kraja otvoreno i spremno da, zajedno sa drugima iz ICT zajednice u Crnoj Gori, radi na izgradnji informacionog društva.

Galerija

Bonus video: