I pored sankcija, Apple sarađuje sa Rusijom

"Konfliktni minerali" su olovo, tantal, zlato, volfram, ali i dijamanti, koji se eksploatišu u zemljama zahvaćenim ratom
0 komentar(a)
Apple, Foto: Shutterstock
Apple, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.06.2014. 11:46h

Američki proizvođač elektronskih uređaja Apple nabavlja u Rusiji zlato, volfram, tantal i olovo koje ugrađuje u svoje uređaje kao što su iPhone, iPad, iPod i Apple TV.

Podaci, koje prenose ruski mediji, proizlaze iz izvještaja Komisije za hartije od vrijednosti i berze SAD (SEC), kojoj su američke kompanije od prošle godine obavezne da prijave dobavljače takozvanih "konfliktnih minerala".

"Konfliktni minerali" su metali kao što su olovo, tantal, zlato, volfram, ali i dijamanti, koji se eksploatišu u zemljama zahvaćenim ratnim dejstvima u Africi, prvenstveno Demokratskoj Republici Kongo, objašnjava Interfaks.

Kompanije su, po Dod-Frenkovom zakonu, obavezne da podnesu izvještaj o porijeklu kupljenih metala, da bi se spriječilo finansiranje organizacija i zemalja optuženih za kršenje ljudskih prava. Epl kupuje metale, među kojima su potencijalno i "konfliktni minerali" od 205 kompanija, od kojih je četvrtina u Kini, 26 u Indoneziji, 24 u Japanu, 17 u SAD.

Kompanija takođe sarađuje sa isporučiocima metala u Uzbekistanu, Kazahstanu, Kirgiziji, Poljskoj i drugim svjetskim zemljama. Među dobavljačima je 21 iz Demokratske Republike Kongo, pri čemu četiri od njih nisu dobili potvrdu da metali koje oni proizvode nisu "konfliktni". Međutim, predstavnici Applea tvrde da su ti njihovi partneri prošli unutrašnju provjeru i da nemaju nikakve veze sa ilegalnim naoružanim grupama u zemlji.

Kompanija iz Kupertina sarađuje i sa 11 ruskih kompanija, među kojima su Novosibirski afinažnij zavod (afinaža je metalurški postupak dobijanja plemenitih metala visoke čistoće), Jekaterinburški zavod za preradu obojenih metala, Uralektromed iz Sverdlovska, Moskovski zavod za preradu specijalnih legura.

Bonus video: