Bošković: Ko nosi vojnu uniformu, ne bi trebalo da se okreće protiv svoje države

Bošković je kazao da je Crna Gora zainteresovana za logističke pozicije na aerodromu u Bagdadu a tu je moguće da će poslati jednog ili dva oficira
222 pregleda 0 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Savo Prelević
Predrag Bošković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.11.2018. 18:33h

Vojska Crne Gore (VCG) još nije usklađena sa potrebama države, naročito kada je u pitanju Mornarica, saopštio je ministar odbrane Predrag Bošković.

S tim u vezi, među prioritetima VCG za 2019. su opremanje jedinica Vojske lakooklopnim vozilima, kasarna Masline, regionalni centar za planinsko ratovanje i vojni poligon "Sinjajevina", kasarna "Miljan Vukov Vešović" u Andrijevici, vojni aerodrom u Nikšiću ili Berane i nabavka radara za kontrolu vazdušnog prostora.

Kada je u pitanju samo Ministarstvo, prioriteti u narednoj godini su nastavak na rješavanju radnih sporova mirnim putem, realizacija stambene zgrade u Zagoriču, sajber odbrana, vojno-obavještajni poslovi, stipendije za deficitarna civilna zanimanja, nastavak na podmlađivanju kadra, ali i nova strategijska i pravna regulativa, kazao je Bošković na vojnom aerodromu u Golubovcima.

Bošković se pohvalio da je za nepunih 1.400.000 eura troškova plaćeno ove u odnosu na prošlu godinu za sudske postupke.

"Napravljen je izuzetan pomak. Skoro je četiri puta smanjen broj tužbi nego što je bilo 2016. Smatramo a oni koji nose uniformu ne bi trebalo da se na ovaj način okreću protiv svoje države. Ono što je najvažnije jeste da smo spremni da priznamo svaku grešku. Onaj ko radi taj i griješi," kazao je Bošković novinarima.

Na pitanje u vezi mogućnosti izmještanja vojnog aerodroma u Podgorici na drugu lokaciju, Nikšić ili Berane, ministar je kazao da se u vezi toga pitanja vode prije svega svojim radom.

"A onda i u razgovoru sa Ministarstvom saobraćaja i Vladom Crne Gore došli do ideje da pogledamo da li je moguće izvršiti poptuno preseljenje vojnih kapaciteta kada je vazduhoplovstvo u pitanju na neki od aerodroma, bilo da je riječ o Nikšiću ili o Beranama. Postoji više razloga. Postoji više razloga za, postoji više razloga i oni koji su protiv," kazao je on.

Kada je u pitanju misija u Iraku, Bošković je kazao da je Crna Gora zainteresovana za logističke pozicije na aerodromu u Bagdadu a tu je moguće da će poslati jednog ili dva oficira.

Na pitanje "Vijesti" da li će Crna gora biti domaćin neke vježbe sljedeće godine, ministar je kazao da hoće jedne koja se odnosi na planinsko ratovanje pod nazivom Zajednički izazov, u kojoj su dosad prijavile ušešče Makedonija, Slovenija i Austrija.

Na pitanje da prokomentariše izjave zvaničnika Srbije povodom podrške koju je Crna Gora pružila Kosovu u vezi sa prijemom u Interpol, Bošković je kazao da se retorika 1990-ih opet pojavljuje u regionu.

"Crna Gora je naučila lekcije i ne želi da bude dio tih procesa, prošlost smo ostavili iza sebe i okrenuli se budućnosti, jer smatramo da možemo napredovati i stići razvijenu Evropu, koja je daleko od Zapadnog Balkana. Nijedan državni službenik Crne Gore nikada nije negativno komentarisao procese u regionu, iz prostog razloga što ne želimo da se miješamo u unutrašnja pitanja bilo koje države regiona, kao što ne želimo da se bilo ko miješa u naša unutrašnja pitanja. Mi smo zaista iskreni prijatelji svima u regionu", naveo je Bošković.

Susretu sa ministrom prisustvovalo je gotovo 60 novih vojnika po ugovoru a novinari su poslije toga imali prilike da Bell 412 EPI helikopterima obiđu Ulcinj, Bar, Paštrovsku goru, Virpazar i Podgoricu.

Galerija

Bonus video: