Kroz Surfuj pametno radionice prošlo više od 5.000 đaka

Ambasadori sigurnog Interneta održali su 215 radionica za svoje vršnjake u gradskim i seoskim školama u 20 crnogorskih opština
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2014. 10:53h

Telenor ambasadori sigurnog Interneta iz tri crnogorske regije završili su i posljednje radionice na kojima su edukovali svoje vršnjake, učenike osnovnih škola, o pravilnim načinima korišćenja ove globalne mreže.

Na taj način, kroz #SurfujPametno inicijativu i radionice vršnjačke edukacije ove godine obuhvaćeno je 5.200 crnogorskih osnovaca, koji su se upoznali sa svim izazovima digitalnog doba i učili kako da pravilno odgovore na njih. U završnoj fazi, 210 takmičara iz 70 škola će stečena znanja pokazati na takmičenju „I Genius“, koje će biti održano 14. juna u Podgorici.

"Čini se da posvećivanje pažnje ovoj tematici nikada nije bilo potrebnije, a ovakav pristup, na principima vršnjačke edukacije, pokazao se kao vrlo efikasan i djelotvoran"

"Kao Inicijativa koja se sistematski bavi bezbjednošću djece na Internetu, #SurfujPametno je u trećoj godini realizacije uspjela da dođe i do seoskih područja, pored gradskih, sa kojima smo počeli 2012, ka čemu smo težili od početka projekta. Ponosna sam što smo kroz #SurfujPametno samo u ovoj godini edukovali 5.200 učenika i što je priča o prilagođavanju digitalnom dobu i odgovoru na sve izazove koje nam Internet donosi stigla kako do djece, tako i do roditelja. #SurfujPametno inicijativa će nastaviti da raste i u narednom periodu, a namjeru za kreiranjem sigurnijeg digitalnog okruženja u Crnoj Gori realizovaćemo i kroz brojne projekte Telenor fondacije“, saopštila je Adrijana Husić, menadžer Telenor fondacije.

Husić na jednoj od radionica, Foto: Telenor

Predstavnik Udruženja Roditelji Duško Mihailović ocijenio je da su ambasadori sigurnog Interneta odradili izuzetno kvalitetan i, prije svega, veoma značajan posao.

"Čini se da posvećivanje pažnje ovoj tematici nikada nije bilo potrebnije, a ovakav pristup, na principima vršnjačke edukacije, pokazao se kao vrlo efikasan i djelotvoran. Želio bih posebno da naglasim predanost svih učesnika u projektu, bez koje se ovako složena aktivnost ne bi mogla realizovati. Svakako, posebno treba istaći naše male ambasadore koji su vrijedno radili na sebi, kako bi što bolje, razumljivije i efikasnije svojim drugarima prenijeli važne informacije i vještine neophodne da svoje aktivnosti na Internetu učine što korisnijim i, prije svega, sigurnim“, rekao je Mihailović.

Pored Udruženja Roditelji, partneri kompanije Telenor na projektu „Osvoji Internet, surfuj pametno“ su Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, Ministarstvo prosvjete, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore – Ombudsman i kompanija Fleka.

Galerija

Bonus video: