Oprez za roditelje – koriste li vaša djeca Ask.fm?

Ask.fm je visoko integrisan sa društvenom mrežom Facebook pa kada korisnik želi da se registruje na Ask.fm, on to može učiniti i preko FBooka
80 pregleda 0 komentar(a)
ask.fm, Foto: Ask.fm
ask.fm, Foto: Ask.fm
Ažurirano: 23.05.2014. 11:13h

Da li vaša djeca koriste sajt Ask.fm? Bilo bi dobro da znate jer ako je odgovor pozitivan vrijeme je da se upoznate sa ovom mrežom koja i nije baš tako bezazlena, a zbog toga što je prepuna sadržaja koji promoviše mržnju i mnogo toga negativnog.

Ask.fm funkcioniše prema principu socijalne mreže, a bazira se na postavljanju pitanja i odgovaranju. Suština je da korisnici upućuju pitanja drugim korisnicima, koja mogu biti anonimna, a odgovori mogu da budu i u video-formatu.

Ovaj sajt je predmet sve češće medijskih natpisa u vezi sa sajber-maltretiranjem. Pitate se zašto? Zamislite mjesto na netu na kojem možete nekog pitate sve što želite i najneprijatnije stvari, i ne mora da se zna ste to vi. I sve to predajte u ruke djece i tinejdžera. . Najveća zamjerka ovom sjatu je to što se uvrede njim šire i izazivaju fatalne posljedice.

Iako je ask.fm stvoren da bi se njegovi korisnisi zabavljali i možda saznali ponešto više jedni o drugima, ova društvena mreža je postala klasičan primjer zlostavljanja putem interneta. „Pitanja“ koja se postavljaju korisnicima sadrže uvrjedljive i nepristojne komentare. Vrijeđaju se fizički izgled korisnika, njegovo ponašanje, njihovi prijatelji i slično. U odgovorima putem videa, korisnici, ponekad prikazuju sebe na loš način. Na ovoj društvenoj mreži se pojavljuje i primjer dječije pornografije. Pojedini korisnici koji odgovore na ask.fm-u daju putem videa često se pojavljuju i na Youtube-u. Njima se podsmijevaju na taj način, zbog tipa njihovih odgovora. Dešava se da se djeca snimaju sa svojim roditeljima i tako dobijaju loše komentare.

Ask.fm ne posjeduje formalni mehanizam prijavljivanja zloupotreba za razliku od nekih drugih društvenih mreža. Postoji poseban dio na sajtu putem kojeg se može upititi poruka administratorima sajta, ali formalna procedura prijavljivanja korisnika zbog zloupotrebe, vrijeđjanja i sličnih pojava ne postoji.

Ask.fm je visoko integrisan sa društvenom mrežom Facebook pa kada korisnik želi da se registruje na Ask.fm, on to može učiniti i preko FBooka.

Ovo samu registraciju čini mnogo lakšom, posebno za djecu i mlade, ali to ujedno znači da korisnici imaju mogućnost unakrsnog objavljivanja pitanja koja dobiju i odgovora koje daju na svom Facebook Timelinu.

Ukoliko su pitanja i odgovori unakrsno objavljeni, oni su dostupni svima na Fbooku, u zavisnosti od podešavanja privatnosti na toj društvenoj mreži.

Ovo znači da uvredljivi sadržaji, sadržaji koji imaju seksualnu konotaciju, ili sadržaji koji predstavljaju bilo koju vrstu zlostavljanja na internetu mogu dospjeti do Fbook profila korisnika.

Postoji još jedan vid povezanosti Ask.fm i Fejsbuk mreže: Ask.fm Facebook aplikacija. Ukucavajući u Fbook pretragu “Ask.fm” FB dovodi korisnike do kontakta sa Ask.fm aplikacijom.

Kada se klikne na tu aplikaciju, korisnicima je predočeno da će Ask.fm aplikacija “objavljivati u Vaše ime, uključujući statuse, fotografije i ostalo” i “pristupati Vašim podacima u bilo kom trenutnku”. Korisnicima se ujedno pruža mogućnost da odaberu nivo publike Ask.fm objava: javno, prijatelji, samo korisnik ili prilagođena podešavanja. Pored ovih, postoje i mnoga druga podešavanja.

Glavni dio porfila na Ask.fm čini polje koje je predviđeno za postavljanje pitanja, gdje svako može postaviti pitanje ili komentar. Korisnik može postaviti anonimno pitanje, ali i može otkriti svoj identitet tako što će izabrati polje “pitaj anonimno” pored polja “Pitaj”.

Sva postavljena pitanja i odgovori su prikazani na profilu korisnika ispod dijela koji je predviđen za postavljanje pitanja.

Klikom na “podešavanja” a zatim na “privatnost”, korisnici mogu postaviti različita podešavanja za svoje profile. U podešavanjima privatnosti, Ask.fm pruža mogućnost blokiranja anonimnih sadržaja i uklanjanje tih sadržaja sa tzv. strima

U okviru ovih podešavanja je i tzv. crna lista, koja predstavlja listu korisnika koju je vlasnik profila blokirao. Tu se nalaze i druge opcije koje se odnose na mjesečna imejl obavještenja o novostima i o rođendanima Ask.fm prijatelja.

Ukoliko ne želite da zabranite djeci da koriste ovaj sajt, što je vjerovatno i nemoguće, razgovarjte sa njima o tome koliko može štete da nanese, i prethodno proučite podešavanja o privatnosti koja su dostupna, kako biste pomogli djetetu da izabere opcije koje će mu to i omogućiti. Mada na ovom sajtu to baš i nije moguće u dovoljnoj mjeri.

bezbedaninternet.ombudsmanapv.org

Bonus video: