Google zasut zahtjevima "za zaborav"

Mnogi stručnjaci u Njemačkoj smatraju da je potpuni "zaborav" nemoguć i da će mnogi političara "pravo na zaborav" pretvoriti u "pravo na sakrivanje propusta"
53 pregleda 0 komentar(a)
Google, Foto: Shutterstock
Google, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.05.2014. 07:06h

Evropski sud pravde donio je odluku da svako ima pravo da zatraži od Googlea i ostalih pretraživača brisanje rezultata pretrage koji vode do zastarjelih i irelevantnih podataka.

Odluka je donijeta po molbi španskog suda u slučaju Španca Marija Gonzalesa. On je godinama pokušavao da izdejstvuje brisanje rezultata pretrage iz kojih se vidi da mu je prije 16 godina zaplijenjena kuća zbog neplaćenih dugova. Mediji su tu sudsku odluku nazvali odlukom o „pravu na digitalni zaborav“.

U Njemačkoj su mnogi prenijeli i mišljenja stručnjaka prema kojima je potpun „zaborav“ na internetu nemoguć, prenosi Dojče vele.

"Pravo na sakrivanje propusta"

Za prvih sedam dana, od donošenja odluke najvišeg suda Evropske unije u Strazburu 13. maja, samo u Njemačkoj je više od 4.000 ljudi podnelo Googleu zahtjeve za brisanje rezultata pretrage koji su nepovoljni po njih, piše ekonomski portal Dojče virtšafts nahrihten (Deutschen Wirtschafts Nachrichten).

Portal, pozivajući se na poslovne krugove, izvještava o slučaju jednog menadžera o kome su novine svojevremeno loše pisale – prije svega o njegovom temperamentu. Sada je on podnio zahtjev za brisanje takvih navoda iz rezultata pretrage zato što želi da se kandiduje za važnu političku funkciju. Internet-dnevnik navodi i riječi predstavnika Googlea koji smatra da će mnogi političari „pravo na zaborav“ pretvoriti u „pravo na sakrivanje propusta“.

Isti predstavnik je dodao da se najveći dio zahtjeva za brisanje rezultata pretrage odnosi na novinske članke i da je nastala prilično haotična situacija:

"Odluka suda u Strazburu nije dovoljno precizna. Google sada mora da provjeri svaki pojedinačan zahtjev za brisanje. U slučaju da ne ispuni te zahtjeve, ovaj koncern mora da računa na sudske tužbe. Jer, sud je naglasio da Google mora da odlučuje šta se briše, a šta ne.“

Rezultati pretrage ni ranije nisu bili proizvoljni

Nekoliko dana poslije odluke suda u Strazburu, počela su i ispitivanja javnog mnjenja o toj temi. Prema anketi koju je za magazin Fokus sproveo institut Emnid, 51 odsto ispitanih je reklo da hoće da izdejstvuje brisanje podataka koji ih ne prikazuju onako kako bi željeli. 39 odsto njih je reklo da nema u planu tako nešto.

Taj magazin prenosi i riječi predsjednika Evropskog parlamenta Martina Šulca da će tek nova Evropska komisija odlučiti kako će biti riješen spor EU i Googlea oko rezultata pretrage koje nudi taj koncern. Jer, Google je optužen da manipuliše rezultatima pretrage – u svoju korist. To znači - da prilikom pretrage daje prednost rezultatima koje nalaze njegove sopstvene službe, pogotovo kada se radi o hotelima, restoranima ili avionskim letovima.

Advokati već nude gotove formulare

"Nakon što su neki branitelji građanskih prava i političari slavili odluku suda u Strazburu, došao je i mamurluk“, piše dnevnik Cajt (Zeit): „jer, kako sada sprovesti u djelo sudsku odluku? Sama presuda ne govori mnogo o tome. Posljedice su jasne: ako Google je izađe u susret molbi jedne osobe da odstrani rezultate pretrage koji joj ne odgovaraju, ona će moći da se obrati međunarodnom opunomoćeniku za zaštitu podataka i naposlijetku obrati nacionalnom sudu […] Jer, Google mora da prilikom odlučivanja vodi računa o slobodi mišljenja, pravu na neometan pristup informacijama kao i pravu na privatan život. Ta prava su opisana u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima. A već sada je Google zasut zahtjevima za brisanje – advokatske kancelarije već nude gotove formulare za to.“

List Cajt piše da jedno od centralnih pitanja glasi: da li je osoba koja podnosi zahtjev neko iz novije istorije?

"Ako se rezultati pretrage odnose na takvu ličnost, zahtjevi u vezi sa brisanjem su mnogo veći – napisale su sudije u svojoj presudi […] Ali, šta je ličnost iz novije istorije, odnosno, ličnost od javnog interesa? To nije lako jednoznačno odrediti, što znači samo jedno: pred Googleom je sada mnogo posla."

Bonus video: