Djelovi od kojih se izrađuju Google nauočare ne košta ni 80 dolara

Zajednička cijena svih djelova, prema trenutnim cijenama na tržištu, iznosi 79.78 dolara
126 pregleda 0 komentar(a)
Google naočare, Foto: Beta/AP
Google naočare, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.05.2014. 13:59h

Iako će se u osnovnom paketu prodavati po cijeni od 1.500 dolara, Google naočare (Google Glass) izrađuju se od djelova koji ne koštaju ni cijelih 80 dolara, utvrdio je tim stručnjaka koji stoji iza portala Teardown.com.

Proizvod koji bi trebalo da osvoji svijet i izmijeni način na koji koristimo tehnologiju, kako tvrde iz američke kompanije Google, još uvijek nije pušten u slobodnu prodaju.

Međutim, postoji nekoliko načina da se ove naočare kupe, a i sam Google često organizuje promotivne akcije prodajnog karaktera. Upravo jednu takvu iskoristio je tim sajta Teardown, kako bi rastavio naočare na djelove i odredio njihovu cijenu.

Najskuplji dio koji je ugrađen u Google Glass je procesor. U pitanju je čip, koji proizvodi kompanija Texas Instruments, i koji košta 13.96 dolara. Brojni drugi djelovi, poput baterija, mogu se kupiti po cijeni od oko jednog dolara, prenosi Daily Telegraph.

Naočare imaju prostora za memoriju od cijelih 16 GB, predodređenu za aplikacije, fotografije i video zapise, koja košta 8.18 dolara, dok 1GB RAM memorije košta 468 dolara.

Zajednička cijena svih djelova, prema trenutnim cijenama na tržištu, iznosi 79.78 dolara.

Bonus video: