NASA ima novo odijelo za astronaute

Torso odijela emituje svjetlo kako bi članovi posade mogli da primijete astronauta tokom noćnih šetnji
1 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2014. 15:03h

I dok inženjeri i naučnici naporno rade kako bi razvili tehnologije koje će astronauti jednog dana koristiti da žive i rade na Marsu, budućnost svemirskih odijela takođe izgleda svijetlo.

NASA je nedavno tražila od javnosti da glasa i izabere jedno od tri svemirska odijela naredne generacije a nedavno je objavila i pobjednika – „tehnološko“ odijelo sa plavim akcentima.

Torso odijela emituje svjetlo kako bi članovi posade mogli da primijete astronauta tokom noćnih šetnji.

Ovo odijelo svojim dizajnom donekle podsjeća na kostime iz filma „Tron“, dok su ranija odijela više podsjećala na čuvenog astronauta Baza Lajtjira iz crtanog filma „Priča o igračkama“.

Z-2 dizajn dobio je 60 odsto od 230.000 glasova a NASA tvrdi da ovaj dizajn „odaje počast starim svemirskim odijelima sa suptilnim elementima budućnosti“.

Iako ovaj prototip još neko vrijeme neće biti prisutan u svemiru, on će biti podvrgnut testovima u sličnim okolinama i najvjerovatnije će biti inkorporiran u finalnu verziju odijela, koje će biti spremno do novembra 2014. godine.

U njegovoj proizvodnji biće korišćeni 3D štampači i skeniranje ljudskog tijela kako bi savršeno pristajo svakom astronautu.

Svaka verzija Z odijela za cilj ima testiranje tehnologija koje će biti korišćene na Marsu.

Galerija

Bonus video: