Američka vojska u nuklearnom arsenalu koristi – floppy diskete

Mali kapacitet disketa nije problem jer su podaci koji se čuvaju na njima vjerovatno gomila brojeva i sigurnosnih kodova, a oni zauzimaju minimalni prostor
188 pregleda 3 komentar(a)
disketa, floppy disk, Foto: Shutterstock
disketa, floppy disk, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.05.2014. 10:31h

Američka vojska u svom nuklearnom arsenalu koristi zaboravljene floppy diskete, u cilju bolje sigurnosti i zaštite od neželjenih upada, piše Racunalo.com.

Mlađi se i ne sjećaju floppy disketa i diskova koje su bile nešto što je danas USB fleš memorija, ali daleko manjeg kapaciteta. Disketa od 3,5 inča je imala kapacitet od 1,44 megabajta (MB).

Floppy diskete su vladale 80-tih i 90-tih godina prošlog vijeka, kada su zamijenili CD-ovi osjetno većeg kapaciteta od 750 MB (bilo je i manjih i većih), zatim DVD (4,5 GB). Danas kao prenosni medij se najčešće koriste USB memorije velikih kapaciteta - preko 128 GB, a već na tržištu ima i onih koje podržavaju i USB 3.0 standard.

Zašto onda Floppy? Razlog je jednostavan - u pitanju je sigurnost.

Takvi uređaji nisu povezani na internet, pristup je vrlo ograničen i stepen sigurnosti je na njima na najvišem mogućem nivou.

Mali kapacitet disketa nije problem jer su podaci koji se čuvaju na njima vjerovatno gomila brojeva i sigurnosnih kodova, a oni zauzimaju minimalni prostor.

Major general Džek Vejnštajn, koji upravlja sa 450 interkontinentalnih balističkih raketa (Intercontinental Ballistic Missiles, ICBMs) tvrdi kako im upravo ovi zastarjeli informatički sistemi pružaju ono što im je najviše potrebno, a što moderni sistemi ne mogu, a to je sigurnost.

Američki raketni sistem nije povezan na Internet, tako da hakerima nisu ostavili nikakvu mogućnost neovlaštenog upada. Isto tako, za upravljanje ovim sistemom major general Vejinštajn je potvrdio da koriste računar još iz 60-tih godina prošlog vijeka koji i danas radi pouzdano.

Slična iskustva imaju i Rusi koji i danas koriste papir i pisaće mašine za ispisivanje bezbjednosno "osjetljivih" dokumenata, za to navodno ne koriste računare. Logika je jednostavna – ako nisi povezan na Internet, ne postoji mogućnost neovlaštenog hakerskog upada.

Bonus video: