Riješena misterija: Iskopana je "najgora video igra u istoriji"

Do nedavno niko nije tačno znao što se desilo sa milionima komada igre, ali početkom osamdesetih glasine su govorile da ih je Atari preko noći zakopao u pustinji u Novom Meksiku
3 komentar(a)
Ažurirano: 28.04.2014. 11:30h

Stiven Spilberg oduševio je cio svijet kada je početkom 80-ih godina prošlog vijeka snimio film E.T. o vanzemaljcu koji je sletio na Zemlju i koji pokušava da se vrati na svoju planetu. Veliku popularnost ovog filma 1982. godine pokušao je da iskoristi i Atari koji je za kratko vrijeme napravio istoimenu video igru, ali kako su žurili da se igra što prije pojavi na tržištu, ekipa iz te kompanije napravila je jako loš posao i za mnoge je to "najgora video igra u istoriji".

To je "monumentalna katastrofa" i "korporativna sramota", prenijeli su na Cnetu neke od komentara ove igre koja je navodno proizvedena u čak pet miliona primjeraka, a koliko je tada situacija sa E.T.-jem bila tragična za ovu kompaniju, najbolje govori podatak da su, nakon brojnih kritika, u Atariju odlučili da ovu igru povuku iz prodaje i zauvijek je se riješe. Sve do nedavno niko nije tačno znao što se desilo sa milionima komada ove igre, ali još početkom osamdesetih glasine su govorile da ih je Atari preko noći zakopao u pustinji u Novom Meksiku.

Foto: Reuters

Reditelj Zak Pen odlučio je da riješi ovu misteriju staru više od 30 godine, pa je počeo sa snimanjem filma o potrazi za hiljadama ili čak milionima primjeraka ET-a. Tragovi koje je skupio odveli su do Alamogordoa u Novom Meksiku.

"Pronašli smo nešto", rekao je Pen juče novinarima nakon što su bageri nakon tri sata kopanja iskopali prve primjerke ove igre. Trenutno još nije poznato koliko se igara i ostalog Atarijevog hardvera nalazi ispod hrpe smeća gdje je pronađen E.T.

Foto: Wikipedia

"Za mnoge ljude ovo je nešto o čemu su razmišljali i o čemu su kružile glasine 30 godina i oni su samo htjeli odgovor", dodao je Pen. Inače, kada se ova igra pojavila u prodaji koštala je 29,99 dolara, a zanimljivo je da se i danas može naći na eBayu po cijeni od kojih pet dolara – iako je riječ o jako lošoj igri, Pen kaže da ona predstavlja dio istorije i da zbog toga ima posebnu vrijednost i važnost.

Galerija

Bonus video: