Širi kontekst: Evo ko će sve moći da dobije Trinaestojulsku nagradu

Predlog zakona o državnim nagradama utvrdila je Vlada 4. oktobra, a dostavljen je crnogorskom parlamentu
306 pregleda 1 komentar(a)
Trinaestojulska nagrada, Foto: Skupstina.me
Trinaestojulska nagrada, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 07.11.2018. 12:37h

Trinaestojulsku nagradu, pored kulturnih poslenika, moći će da dobiju privrednici, ljekari, inžinjeri, ekonomisti, arhitekte, pravnici, institucije kulture, privredni subjekti, predviđeno je novim zakonom o državnim nagradama.

Na taj način, kako je obrazloženo, nagrada dobija širi kontekst, afirmiše vrijednosti i u drugim oblastima društvenog života, pa može da stimuliše i druge sektore na bolje rezultate rada i djelovanja.

Propisano je da tri godišnje Trinaestojulske nagrade moraju biti dodijeljene za raziičite oblasti.

"Novim zakonom broj članova žirija za ovu nagradu povećan je sa pet na sedam zbog prepoznate potrebe da bude angažovan veći broj stručnih lica iz različitih oblasti za koje se nagrada dodjeljuje“, kaže se u obrazloženju.

Predlog zakona o državnim nagradama utvrdila je Vlada 4. oktobra, a danas je dostavljen crnogorskom parlamentu.

Njegoševa nagrada je definisana kao nagrada međunarodnog karaktera, odnosi se na južnoslovensko književno područje, koje obuhvata Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Makedoniju, Sloveniju, Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru.

Dodjeljuje se svake druge godine, a odluku donosi medunarodni žiri, koji po Zakonu imenuje Vlada na predlog Ministarstva kulture. Kandidate za dobitnike ove nagrade predlaže izabrani selektori iz zemalja na koje se ova nagrada odnosi.

Novim zakonskim rješenjima je redefinisan koncept ove nagrade tako da se dodjeljuje za ukupan stvaralački opus, što je primjerenije njenom značaju i u većoj mjeri doprinosi valorizaciji cmogorskog kulturno-istorijskog konteksta.

Odredbama koje se odnose na nagradu Petar Lubarda, uspostavlja se novi koncept po kojem je ona namijenjena vrednovanju ukupnog stvaralackog opusa umjetnika.

Ona može biti dodijeljena građaninu ili državljaninu Crne Gore, ali i umjetniku koji je porijeklom iz Crne Gore, čije djelo predstavlja izuzetan doprinos cmogorskoj likovnoj umjetnosti i prepoznato je kao trajna vrijednost Crne Gore.

Miroslavljevo jevanđelje je državna nagrada koja se odnosi na aktuelno cmogorsko knjizevno stvaralastvo i izdavačku produkciju.

Namijenjena je autorima iz Crne Gore za knjizevno, istoriografsko, etnografsko ili publicisticko djelo, nastalo u prethodne dvije godine.

Novim zakonskim odredbama propisan je način i uslovi za predlaganje kandidata, imenovanje žirija za dodjelu nagrade, novčani iznos nagrade koji dobitniku pripada, kao i da nagradu uručuje ministar kulture u Bijelom Polju.

Nagrada Oktoih se dodjeljuje za rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja, kao i učenickog i studentskog standarda.

Ustanovljena je kao godišnja nagrada, a predvideno je da se bliži način, postupak i vrednovanje kriterijmna za dodjelu propisuju podzakonskim aktom Ministarstva prosvjete.

Bonus video: