NASA se sprema za slijetanje na Mars

Ovo postrojenje obuhvata više elemenata, uključujući i helikopter "Night Hawk", stotine kilograma tegova, sanke, čekrk, rakete i puno, puno konopca
2 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2014. 13:54h

Kako bi bili sigurni da će prilično skupa oprema koju šalju na Mars preživjeti približavanje površini Crvene planete, u Nasi rigorozno testiraju svoje ogromne supersonične padobrane.

Američka svemirska agencija već ih je koristila kako bi usporila spuštanje letjelice koja je na Mars donijela rover "Kjuriositi" 2012. godine, prenosi portal Engadget.

Ali, za veće stvari koje planiraju da pošalju na Mars oni neće biti dovoljni, pa su napravili veće, koje nazivaju "nadzvučnim usporivačima niske gustine" (low-density supersonic decelerator, ili kraće LDSD).Problem je što su preveliki za većinu probnih silosa i lokacija koje NASA ima na raspolaganju, zbog čega su napravili posebnu instalaciju na otvorenom, u kojoj simuliraju spuštanje na Mars.

Ovo postrojenje obuhvata više elemenata, uključujući i helikopter "Night Hawk", stotine kilograma tegova, sanke, čekrk, rakete i puno, puno konopca.

U videu može da se vidi kako se veliki dio padobrana pocijepao, ali testovi i služe da bi se otkrile potencijalne slabosti...

Galerija

Bonus video: