Uskoro počinje rekonstrukcija Jadranske magistrale

Jadranska magistrala koja je izgradjena šezdesetih godina pršlog vijeka, kroz hercegnovsku opštinu prolazi u dužini od oko 20 kilometara i odavno je postala usko saobrćajno grlo naročito u glavnoj turističkoj sezoni
552 pregleda 6 komentar(a)
Jadranska magistrala, Foto: Slavica Kosić
Jadranska magistrala, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 02.11.2018. 14:06h

Rekonstrukcija Jadranske magistrale od Debelog brijega do Herceg Novog trebalo bi da počne uskoro.

Investitor je Direkcija za saobraćaj, a radove će izvoditi “Tehnoput MNE”. Glavni projekat je urađen na osnovu Urbanističko tehničkih uslova Ministarstva održivog razvoja i turizma. Vrijednost radova je 1.789.000 eura.

Jadranska magistrala koja je izgradjena šezdesetih godina pršlog vijeka, kroz hercegnovsku opštinu prolazi u dužini od oko 20 kilometara i odavno je postala usko saobrćajno grlo naročito u glavnoj turističkoj sezoni.

Situaciju u ljetnjim mjesecima usložnjava blizina graničnog prelaza Debeli brijeg i trajektnog prelaza Kamenari - Lepetani i zastoja na njima, pa se dešava da kolone automobile budu dugačke i po nekoliko kilometara, a prelazak rastojanja od nekoliko kilometara traje satima.

Iako je ideja o izgradnji saobraćajne zaobilaznice u zaledju Herceg Novog stara više od dvije ipo decenije, ona je bila aktuelizovana nakon što je SOCAR sklopi ougovor o 90-to godišnjem zakupu bivše Kasarne Kumbor gdje je u toku izgradnju turističkog kompleksa visoke kategorije sa marinom. O tome su sapredstavnicima lokalne vlasti tada razgovarali predstavnici Vlade Azerbejdžana koji su krajem 2012 godine bili Herceg Novom. Za gradnju zaobilaznice interesovali su se I predstavnici poljske kompanije POL-DROG, koja se bavi izgradnjom autoputeva i puteva, kao I predstavici CRBC koji grade autoput kroz Crnu Goru.

Bonus video: