Britanija: Kopiranje CD-a postaje legalno, ali...

Početak promjene označilo je Hargreavesov izvještaj iz 2011. godine, u kome su istaknuti neki izuzeci u vezi sa zakonom o autorskim pravima
1 komentar(a)
CD, Foto: Shutterstock
CD, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.04.2014. 18:12h

Pravljenje rezervne kopije bilo kojeg CD-a je ilegalno, ali će Britanci od 1. juna moći da kopiraju CD-e i druge medije prema izmjeni postojećeg zakona o autorskim pravima. Sve dok se takve kopije koriste samo za ličnu upotrebu (isključivo jedna osoba, ne brat, sestra, porodica ili prijatelji), to će prema novim pravilima biti legalno, prenosi britanski Wired.

Početak promjene označilo je Hargreavesov izvještaj iz 2011. godine, u kome su istaknuti neki izuzeci u vezi sa zakonom o autorskim pravima.

Ali, i dalje će biti ilegalno ako se prave kopije za prijatelje ili porodicu. Znači hipotetički, ako vas uhvate da kopiju CD-a pozajmljujete prijatelju, počinili ste krivično djelo.

Britanci uvode i još jednu novost, a ta je da više neće biti nelegalno koristiti citat iz nečijeg rada bez znanja autora i njegove isključive dozvole. Jedino ograničenje će biti da je korišćenje takvih citata pošteno, odnosno da se ne uzimaju velike cjeline, već samo isječci iz nečijeg rada. Dosad je legalno bilo koristiti rad drugih kao izvor radi kritičkog osvrta, osvrta ili za prenošenje vijesti.

Tu je i novost da neće morati da se traži dozvola autora za objavljivanje karikatura ili parodija na neko djelo, na primjer parodije poznatih videa na YouTubeu, poput muzičkog spota Gangnam style. I tu će se kao mjera koristiti načelo poštenosti.

Termin poštene upotrebe koristi se za utvrđivanje je li korištenje nečijeg autorskog djela bilo zakonito ili ne. Razlikuje se od slučaja do slučaja te utiče li kopija rada na tržište originala i je li obim korišćenog materijala bio primjeren i razuman.

Bonus video: