Razmotriće snižavanje cijena interneta

U MIDT su zaključili da visoke cijene predstavljaju ograničavajući faktor daljeg razvoja elektronskih komunikacija
108 pregleda 18 komentar(a)
Sandra Veličković, Foto: Gov.me
Sandra Veličković, Foto: Gov.me
Ažurirano: 27.03.2014. 17:49h

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije predložilo je da se u najkraćem roku pripremi analiza koštanja međunarodnih internet konekcija čiji sastavni dio bi bile mjere za snižavanje cijena interneta u Crnoj Gori.

Sekretar Ministarstva Sandra Veličković kazala je da je u Informaciji o stanju u oblasti informacionog društva u Crnoj Gori, koju je Vlada danas usvojila, identifikovan prostor za dalje unaprijeđenje.

“U tom kontekstu predložili smo da se kroz dostupne regulatorne mehanizme podstaknu investicije u infrastrukturu za pristup mreži, odnosno da se u najkraćem mogućem roku pripremi analiza koštanja međunarodnih internet konekcija”, rekla je Veličković.

"Nastavljen je trend povećanja broja građana koji koriste internet u Crnoj Gori, povećana je upotreba personalnih i laptop računara, kao i broj preduzeća koji u svom poslovanju koriste moderne tehnologije”

Informacija o stanju u oblasti informacionog društva u Crnoj Gori s predlogom mjera za dalje unaprijeđenje, pripremljena je sa namjerom da se nakon dvogodišnje implementacije strategije napravi presjek stanja sa aspekta realizacije ciljeva i zadataka.

"Nastavljen je trend povećanja broja građana koji koriste internet u Crnoj Gori, povećana je upotreba personalnih i laptop računara, kao i broj preduzeća koji u svom poslovanju koriste moderne tehnologije”, rekla je Veličković.

Ona je dodala da je penetracija fiksnog širokopojasnog pristupa internetu u Crnoj Gori na kraju prošle godine iznosila 15,4 odsto u odnosu na broj stanovnika i bila je iznad prosjeka zemalja jugoistočne Evrope.

“Ako ovaj podatak posmatramo u odnosu na broj domaćinstava, onda se penetracija fiksnog širokopojasnog pristupa kreće na nivou od 49,1 odsto”, precizirala je Veličković.

Penetracija mobilnog širokopojasnog pristupa u prošloj godini iznosila je 12,81 odsto i bila je veća od prosjeka zemalja članica Evropske unije (EU).

Veličković je saopštila da je značajan pomak napravljen i po pitanju informacione bezbjednosti.

Prema njenim riječima, zbog sve većeg rasta pošiljki naručenih putem interneta i uopšte rasta elektronske trgovine, predložena je revizija carinskih i poreskih propisa u skladu sa EU standardima, sa namjerom da se ta roba carini odnosno oporezuje u skladu sa standardima.

“Ministarstvo će do kraja trećeg kvartala pripremiti i plan aktivnosti za podizanje digitalne pismenosti na nacionalnom nivou, kao i plan podrške preduzećima za obuku zaposlenih za korišćenje računara”, navela je Veliković.

Vlada je danas usvojila i predloge zakona o nadzoru proizvoda na tržištu i o opštoj bezbjednosti proizvoda, koji, prema riječima pomoćnika ministra ekonomije, Zorana Perišića, dopunjavaju set zakona koji obezbijeđuju poboljšanje pravnih uslova da se na tžištu Crne Gore plasiraju samo bezbjedni proizvodi.

“Predloženi zakoni predstavljaju dalji napredak u približavanju članstvu u EU posebno u poglavlju 1 koje definiše slobodno kretanje robe i poglavlju 28 koje definiše politiku zaštite potrošača i zdravlja”, rekao je Perišić.

Predlogom zakona o nadzoru proizvoda na tržištu, kako je kazao, se na poseban način dodatno utvrđuju postupci obavljanja tržišnog nadzora.

Bonus video: