Kako će Google promijeniti svijet

Kako bi smanjili opasnosti koje biciklistima prijete u saobraćaju, Pejdž je zamislio vazdušnu stazu po kojoj bi vozili bicikle
1 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2014. 17:49h

Google je trenutno jedna od najmoćnijih kompanija na svijetu, a njen izvršni direktor Lari Pejdž vjeruje da oni mogu da iskoriste moć i veliki novac koji imaju kako bi promijenili svijet.

Na nedavnoj TED konferenciji Pejdž je govorio o načinima na koji u kompaniji žele da promijene svijet i poboljšaju uslove života u zemljama u razvoju, ali i zemljama poput SAD-a.

Prenoseći neke od njegovih izjava, na Business Insideru kažu da je jedan od prvih i najvažnijih koraka ove kompanije omogućiti jednostavan pristup cjelokupnom znanju svijeta, a kako bi to ostvarili, potrebno je svima na svijetu omogućiti pristup internetu. Googlevci su još prošle godine predstavili način na koji to žele da učine - korištenjem balona koji bi služili kao internet pristupne tačke sa kojima bi se povezivali korisnici kojima inače internet nije dostupan.

“Ovo zvuči totalno ludo”, komentarisao je Pejdž njihov projekat sa balonima i dodao da su pet godina razmišljali o načinu na koji bi omogućili pristup internetu u takvim mjestima te su se na kraju odlučili na balone, umjesto na satelite koji su takođe bili jedna od opcija. Zahvaljujući vezi s internetom, farmeri u zemljama u razvoju moći će da saznaju razloge zbog kojih ne uspijeva njihov urod, a moći će da se povezuju i sa drugim farmerima i sa njima razmjenjuju iskustva.

Što se tiče razvijenih zemalja, Pejdž je rekao kako mu je želja da svi u SAD javno, ali anonimno objave i podijele svoje zdravstvene kartone jer bi na ta način mogli da spasu sto hiljada života samo ove godine.

Takođe, vjeruje da bi ljudske živote u budućnosti mogli da spasu i njihovi automobili kojima će, umjesto ljudi, upravljati računari te da će takvi automobili uveliko smanjiti broj poginulih i povrijeđenih na (američkim) ulicama. Još jedna “luda stvar” o kojoj u Googleu razmišljaju, ali koja je još samo na nivou mašte je vazdušna staza za bicikle.

Naime, Pejdž želi da što više koristimo bicikle, ali kako bi smanjili opasnosti koje biciklistima prijete u saobraćaju, on je zamislio vazdušnu stazu po kojoj bi vozili bicikle i na taj način biciklistima ne bi prijetila opasnost od automobila na ulicama.

“Google voli da radi na stvarima na kojima niko drugi ne radi”, zaključio je izvršni direktor ove kompanije i dodao kako su korporacije “agenti promjene”, a osim Googlea pohvalio je i Elona Muska i njegove Tesla automobile i Space X projekat čiji je cilj odlazak na Mars.

Galerija

Bonus video: