Pametna kolica zbog kojih više neće biti redova na kasama dolaze iz Splita

Kompanija je u pregovorima sa velikim trgovačkim lancem "Pão de Açúcar" iz Brazila. Uređaj će biti dostupan na pet lokacija tog lanca u Sao Paolu
100 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2014. 17:04h

Hrvatska kompanija Husar iz Splita predstavila je Shop&Touch, uređaj sa kojim obična šoping-kolica postaju inteligentna, a kupac dobija asistenta u kupovini i automatsku blagajnu.

Sa tim uređajem, kako kažu u kompaniji, "kupci nikad ne čekaju u redu" i "uvijek su prvi na kasi".

Uređaj, kako piše Slobodna Dalmacija, podsjeća na tablet, samo što je veći i robusniji i mnogo jednostavniji za korištenje. Korisnik može da izabere jedan od tri jezika - hrvatski, engleski ili njemački.

Uz uređaj ide i skener ili čitač bar-koda koji se montira na kolica. Za korištenje uređaja je neophodna MultiPlus kartica. Kada prvi put dolazi u trgovinu, kupac se javlja hostesama i daje tu karticu i prijavljuje se na sistem svojim imenom. Sve traje nekoliko sekundi. Tokom kasnijih kupovina, kupac samo provlači karticu za prijavu i uzima uređaj sam.

Na ekranu uređaja osjetljivog na dodir su velike ikone i pritiskom prsta korisnik bira šta ga zanima: proizvode na akciji, može da lista kataloge, služi se pretraživačem i ukuca ime proizvoda, na primjer, riječ kafa, pa će se prikazati vrste kafe sa cijenama, a da korisnik ne gubi vrijeme tražeći policu na kojoj je proizvod koji želi. Osim toga, moguće je izabrati mapu cijele trgovine sa svojom pozicijom i mjestom na kome se tačno nalazi polica sa proizvodom koji korisnik traži.

Slobodna Dalmacija navodi da je princip da svaki proizvod koji kupac uzme skenira i on se pojavi na ekranu sa cijenom. Ukoliko uređaj ne očita bar-kod, kupac ga može unijeti sam. Kako raste broj proizvoda koji korisnik kupuje, raste i popis stvari na ekranu – svaki proizvod ima svoju cijenu i kupac može da vidi ukupan iznos koji treba da plati. Kada je kupovina gotova, kupac odlazi na kasu, gdje uzimaju u ređaj, pročitaju ukupnu sumu i - kupac plaća kupljenju robu.

Splitska kompanija Husar ima 10 zaposlenih, uglavnom programera i informatičara. Njihov Shop&Touch je sada dostupan samo u Splitu, ali će uskoro biti dostupan i u Zagrebu, te u Konzumovim centrima u regionu. Kompanija je u pregovorima sa velikim trgovačkim lancem "Pão de Açúcar" iz Brazila. Uređaj iz Hrvatske će, prema navodima Slobodne Dalmacije, biti dostupan na pet lokacija tog lanca u Sao Paolu.

Galerija

Bonus video: