"Google Glass ima namjerno lošu bateriju"

Iako Glass izgleda kao savršen alat za špijuniranje, Starner tvrdi da je Google naočari namjerno dizajnirao da spriječi njuškanje tako što je skratio trajanje baterije
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2014. 08:18h

Ted Starner na svom licu nosi kompjutere već dvadeset i jednu godinu. Danas radi sa Googleu na njegovim pametnim naočarima Google Glass koje za mnoge predstavljaju sve ono što je dobro ali i loše u vezi sa nosivom tehnologijom.

Sa takvim statusom dolazi i dosta gnjeva kao i brojna pitanja vezana za privatnost i nadzor korisnika.

Međutim, Starner, koji je direktor Contextual Computing grupe na Institutu za tehnologiju u Džordžiji koja predstavlja glavnu pokretačku snagu Glass tima, smatra da je Glass zapravo znatno naklonjeniji privatnosti korisnika nego smartfon. Zašto?

Zato što kratko trajanje baterije, na koje se svi žale.

"Glass je znatno iskreniji od svega ostalog što danas možete na sebi nositi. Mislim na pametni telefon. Ne znate da li me snimate. Vaš telefon može biti uključen daljinskim putem. Kina je priznala da je to radila, FBI je to takođe priznao. U pitanju je servis koji se ugrađuje u mobilne telefone od 80-ih godina prošlog vijeka“.

Iako Glass izgleda kao savršen alat za špijuniranje, Starner tvrdi da je Google naočari namjerno dizajnirao da spriječi njuškanje tako što je skratio trajanje baterije.

I dok naš telefon može da snima audio i video duži vremenski period, Glass će prestati sa radom nakon nekih 45 minuta i prilikom snimanja će se dodatno ugrijati.

Starner insistira da je u pitanju dizajnerska funkcija koja za cilj ima zaštitu korisnika i da trajanje baterije nikako nije mana.

Bonus video: