Razvijen virus koji se širi bežičnim mrežama brzo poput prehlade!

Malware nazvan Kameleon je samo koncept koga su razvili naučnici kako bi dokazali da postoji mogućnost da se jednog dana ovakvi virusi zaista pojave i napadnu WiFi mreže
3 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2014. 19:45h

Naučnici sa univerziteta u Liverpulu napravili su računarski virus koji se širi WiFi mrežama brzo poput prehlade. Na Mashableu kažu da je ovo vjerovatno prvi ovakav oblik virusa koji se, "širi putem vazduha, baš poput prehlade", odnosno čije širenje zavisi od udaljenosti između WiFi mreža.

Malware nazvan Kameleon je samo koncept koga su razvili naučnici kako bi dokazali da postoji mogućnost da se jednog dana ovakvi virusi zaista pojave i napadnu WiFi mreže. Takođe, zahvaljujući Kameleonu, istraživači za bezbjednost moći će na vrijeme da se pripreme na potencijalno širenje ovakvih virusa i do tada već pripreme rješenje za njih.

Virus se širi koristeći pristupne tačke putem kojih se korisnici povezuju s internetom (najčešće na javnim mjestima) te se brže širi na područjima na kojima ima više ljudi jer na takvim područjima (kafići i restorani) ima veći broj pristupnih tačaka.

Princip rada ovog virusa je sljedeći – kada Kameleon napadne jednu pristupnu tačku, on ne utiče na njen rad, već skuplja podatke svih korisnika koji se povezani s tom pristupnom tačkom te podatke o drugim pristupnim tačkama u blizini s kojima se može povezati i preuzeti kontrolu nad njima. Ono što je posebno zanimljivo jeste da je ovaj virus toliko agresivan da konstantno traži ranjive bežične mreže, a ako naiđe na zaštićene pristupne tačke, on ih zaobilazi i jednostavno krene dalje u potragu za ranjivim mrežama.

Osim zbog ovakvog načina širenja, ovaj je virus jako opasan i zato što ne napada individualne računare, već mreže tako da ga je skoro nemoguće otkriti koristeći većinu današnjeg sigurnosnog softvera.

Bonus video: