Otkriven propust na Apple softveru za mobilne uređaje

Reuters navodi da bi Mac računari mogli da budu još izloženiji
0 komentar(a)
telefon, Foto: Shutterstock
telefon, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.02.2014. 16:57h

Veliki propust u Appleovom softveru za mobilne uređaje mogao bi hakerima da omogući presretnu vašu e-poštu i drugu komunikaciju koja bi trebalo da bude zaštićena, objavili su nedavno iz kompanije, a Reuters navodi da bi Mac računari mogli da budu još izloženiji.

Ako napadači imaju pristup mreži na kojoj je i telefon žrtve, poput dijeljenja Wi-Fi mreže u kafićima, oni bi mogli da vide ili utiču na komunikaciju korisnika i zaštićenih servisa poput Gmaila ili Facebooka, a vlada koja ima pristup podacima operatera mogla bi da učini isto.

“Ovo je loše koliko možete da zamislite, to je sve što mogu da kažem”, izjavio je profesor kriptografije Metju Grin sa Univerziteta Džon Hopkins.

Apple nije objavio kako su i kada saznali za propust u iOS, a ni je li to neko iskoristio, ali na svojim su stranicama za korisničku podršku napisali da softver nije mogao da prizna autentičnost konekcija.

Objavili su i zakrpu za iOS operativni sistem. Bez toga, haker jednostavno može da bude između vas i druge strane na koju možda šaljete finansijske podatke ili neke privatne poruke. Za Mac OSX se očekuje zakrpa.

Bonus video: