Koliko puta je Kuljača prodao opštinsku parcelu?

Specijalno tužilaštvo provjerava posao između Kuljače i pokojnog Dragana Bećirovića
383 pregleda 5 komentar(a)
Carsko selo, Foto: Luka Zeković
Carsko selo, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.11.2018. 17:01h

Specijalno državno tužilaštvo još nije utvrdilo da li je i zbog čega nekadašnji gradonačelnik Budve Rajko Kuljača, sada pokojnom Draganu Bećiroviću - dva puta prodao istu opštinsku parcelu u selu Česmino iznad Svetog Stefana. Na toj parceli kasnije je iz­gra­đen luk­su­zni kom­pleks Car­sko se­lo.

“U vezi sa vašim pitanjima obavještavamo Vas da je u navedenom predmetu izviđaj i dalje u toku”, odgovorili su “Vijestima” iz Specijalnog državnog tužilaštva.

“Vijesti” su pitale tužilaštvo - da li su u predmetu Carsko selo utvrdili da li je Opština Budva pokojnom Draganu Bećiroviću dva puta prodavala istu parcelu, odnosno, da je tadašnji predsjednik Opštine Budva Rajko Kuljača prvi put nezakonito, bez skupštinske odluke, prodao zemlju Bećiroviću, a potom fiktivno i drugi put, nakon što je takvu odluku podržala skupština. Navodno, Kuljača je parcelu prvobitno prodao bez saglasnosti Skupštine opštine Budva, a kada je taj posao problematizovan, Bećirovića je zamolio da ga spasi i vrati plac Opštini, što je ovaj i učinio.

Prema informacijama “Vijesti”, o obje prodaje placa - stvarnoj i fiktivnoj, postoji uredna dokumentacija koja je navodno i predata SDT-u.

Izvor “Vijesti” upućen u taj slučaj tvrdi da je, iako već uknjižena na Bećirovićevu kompaniju, parcela na molbu Kuljače vraćena u vlasništvo Opštine Budva. Zauzvrat, Kuljača je obećao biznismenu da će mu omogućiti da zemljište dobije nazad, uz saglasnost odbornika lokalnog parlamenta. Drugi put, Opština je navodno sa Bećirovićem sklopila fiktivni ugovor, a Kuljača se pred svojim i Bećirovićevim najbližim saradnicima obavezao da će naći model da obešteti tog poslovnog partnera. Krajem aprila 2006. godine, bez tendera i odluke Skupštine opštine, zaključio je sudsko poravnanje sa Bećirovićem, kojim mu ustupa 6.000 kvadrata opštinske zemlje, koju je Uprava za nekretnine procijenila stotinu eura po kvadratu. Tim poravnanjem pokojni Bećirović obavezao se da u protivrijednosti zemlje izvrši komunalno opremanje - izgradnju puta, trafo-stanice… u mjestu Tudorovići.

Upravo zbog tog poravnanja, aktuelna budvanska vlast pokušava da naplati više od pola miliona eura od Bećirovićevog brata Zorana Ćoća Bećirovića. Taj slučaj vodi se pred kotorskim Osnovnim sudom - njima je prije par mjeseci predmet vraćen iz SDT-a.

Predsjednik Osnovnog suda u Kotoru Branko Vučković, prvobitno je SDT-u proslijedio spise predmeta, jer je Zoran Bećirović podnio krivičnu prijavu protiv advokata Opštine Budva i sutkinje. Gradonačelnik Budve Dragan Krapović tražio je ranije od specijalnog tužioca Milivoja Katnića da se spisi vrate sudu na odlučivanje, kako slučaj ne bi zastario, a budvanska opština bila oštećena.

Opština je krajem oktobra 2016. godine preko javnog izvršitelja pokrenula prinudnu naplatu 576.000 eura, koje je navodno ostao dužan pokojni Dragan, tražeći da se dugovanje naplati od njegovog brata Zorana Bećirovića.

Bonus video: