Da li je moguće odštampati Wikipediju?

"Cilj izložbe jeste da se oda počast nebrojenim volonterima koji su napravili ovu nevjerovatnu knjigu znanja koja postoji duže od deset godina"
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2014. 19:11h

Bilo bi potrebno više od milion stranica, više od četiri miliona članaka i 20 volontera da bi se sprovela ideja projekta koji bi oborio mnoge rekorde - pretočiti Wikipediju u 1.000 knjiga.

Ideja se začela u timu koji radi na alatu za knjige za koje treba da se skupi 50.000 dolara kako bi se napravila štampana verzija Wikipedije, piše "Gardijan".

Samo englesku verziju Wikipedije čini četiri miliona članaka. Međutim, da li možete da zamislite zapravo kolika je Wikipedija?

Ovo je zapravo najbolji način da se pojmi njena veličina: "Mislimo da je najbolji način da se spozna veličina Wikipedije da se transformiše u prave pravcate knjige", kažu iz Wikipedije.

"Štampana verzija će biti posao obaranja rekorda. Cilj izložbe jeste da se oda počast nebrojenim volonterima koji su napravili ovu nevjerovatnu knjigu znanja koja postoji duže od deset godina."

Tim Pedija presa - Heiko Hes, Kristofer Kiper i Aleks Berger veruju da kompletna verzija engleske Wikipedije može da stane u 1.000 knjiga koje imaju do 1.200 strana svaka.

"Svi djelovi će se nastavljati sa brojem strana pa bi tako posljednji članak mogao biti na 1.193.014. strani", kažu oni. Tekstovi zajedno sa fotografijama biće postavljeni na tri kolumne ekološkog papira.

Ukoliko sakupe dovoljno novca, nadaju se da će ovu izložbu poslati na internacionalnu turneju pre nego što je doniraju u javnu biblioteku.

"Kasnijim generacijama ovo bi mogla da bude oznaka za početak digitalne revolucije", kažu oni.

"Ovaj projekat smo započeli zato što želimo da pokažemo kvantitet informacija", kaže Kiper.

"Tokom posljednjih 10-15 godina promjene su se desile i navikli smo se na mnogobrojne podatke pohranjenje na internetu, a njihova prava veličina djeluje iznenađujuće i neočekivano. Svi smo na raskršću Gutenbergovog doba i informacione ere. Svi smo odrasli na knjigama i poznajemo ih dobro, ali se sada borimo sa toliko informacija, pored kojih knjige polako postaju beskorisne. Za našu djecu, situacija bi mogla da bude potpuno drugačija, a ideja štampanja nečega u knjigu potpuno besmislena."

Do sada su na stranici Indiegogo sakupili oko 2.800 dolara, a cilj je 50.999, međutim projekat traje još 52 dana.

Galerija

Bonus video: