Peković: Za deset godina, brzine pristupa internetu mjerićemo u gigabitima

Peković naglašava da je da investiranje u najnovije tehnologije ključna odrednica razvoja Crnogorskog Telekoma
60 pregleda 32 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2014. 11:03h

Prema planovima Evropske unije (EU), izvjesno je da će 2020. godine više od 50 odsto domaćinstava imati brzinu pristupa internetu veću od 100 megabita po sekundi (Mbps), dok će se za desetak godina brzine mjeriti u gigabitima po sekundi, kaže direktor Sektora tehnike u Crnogorskom Telekomu Vladan Peković.

"Granica između mobilne i fiksne tehnologije pristupa će možda biti još samo vidljiva nama zaposlenima u telekomunikacijama, korisnicima sigurno neće. Osim toga, za očekivati je i to da će broj korisnika ustupiti mjesto broju konektovanih uređaja, jer će praktično svaki aparat koji ima električno napajanje imati i izlaz na internet", rekao je Peković u razgovoru za "Vijesti online".

Peković naglašava da je da investiranje u najnovije tehnologije ključna odrednica razvoja Crnogorskog Telekoma.

"Mislim da ne moramo da gledamo finansijske izvještaje da bi se uvjerili u to koliko smo okrenuti investiranju u budućnost. Dovoljno je da sumiramo servise koje smo lansirali proteklih godine (ADSL, IPTV, FTTx, IMS, MBB - 3G i 4G), i broj korisnika koji ih koriste. Iza tih brojeva stoji promišljena strategija razvoja naše kompanije i velika posvećenost zaposlenih", naveo je on.

Na pitanje koliko će i u narednom periodu Telekom stavljati inovativnost u prvi plan, Peković naglašava da okrenutost inovativnim rješenjima nije nikakva jednokratna kampanja.

"Riječ je o trajnom opredjeljenju Kompanije, jer ukoliko neko pretenduje da bude uspješan u oblasti telekomunikacija, inovacije mora da tretira kao neprekidan proces. Našu inovativnost i potencijal je prepoznala cijela Dojče Telekom grupa, kada je prošle godine odlučeno da se veoma važan projekat hibridnog pristupa realizuje upravo u kod nas", rekao je Peković.

Kao rezultat rada kolega iz Razvoja, očekuje se da će par NatCo članica DT grupe uskoro početi komercijalne pilote sa hibridnom pristupom.

Sjedište Crnogorskog Telekoma u Podgorici (Foto: Arhiva "Vijesti")

"Važno je da napomenem da je sam koncept hibridnog pristupa (kombinacije LTE sa DSLom ili WiFI), pionirski koncept ne samo u DT grupi već i u cjelokupnoj industriji. Stotinak korisnika Crnogorskog Telekoma među prvima u svijetu imaju mogućnost testnog pristupa hibrid tehnologiji koja u isto vrijeme omogućava kombinovanje interneta preko fiksne mreže i interneta preko mobilne mreže. Suština ove tehnologije je u tome da se internet preko fiksne mreže, u slučaju potrebe, automatski dopunjava internetom preko mobilne mreže, i to onda kada korisniku, recimo, zatreba veći kapacitet prenosa za download više fajlova, gledanje video zapisa i slično. Na taj način, kombinovanjem pristupnih tehnologija, korisnik dobija znatno unaprijeđen servis - mnogo brži i stabilniji internet", pojasnio je Peković.

Na pitanje da prokomentariše činjenicu da je u Sektoru tehnike zaposleno puno žena, i to i na važnim pozicijama, Peković kaže da ga raduje što Crnogorski Telekom na taj način ruši stereotipe o tome da su IT zanimanja isključivo rezervisana za muškarce.

"Da bi bili najbolji u svom poslu moramo da okupimo najbolji tim. Danas u tom timu imamo koleginice koje postavljaju rekorde i nove standarde kada su kvalitet i efikasnost u pitanju. Najnoviji primjer je tim koji realizije implementaciju novog sisitema za naplatu i brigu o korisnicima. Opet smo rukovođeni željom da okupimo najbolji tim, stvorili ekipu u kojoj su koleginice većina. Uspjeh harmoničnog funkcionisanja nije u nametnutim podjelama i procentima već u zdravoj konkurenciji u kojoj su kvalitet i rezultati jedino mjerilo", rekao je Peković.

Razmjena kadra unutar kompanije pogodnost za zaposlene

Peković je od početka ove godine na poziciji direktora Sektora tehnike u Crnogorskom Telekomu. Svoje dugogodišnje iskustvo sticao je u renomiranim kompanijama širom svijeta (Češkoj, Meksiku, SAD, Alžiru…), radeći na projektima razvoja, upravljanja i izgradnje telekomunikacionih mreža. Nedavno se vratio iz Poljske gdje je prethodnih godina radio kao direktor za tehnologiju i platforme u T-Mobile Poljska, a uporedo je obavljao i dužnost predsjednika nadzornog odbora komanije NetWorkS.

Peković ističe da je u Poljsku otišao iz Crnogorskog Telekoma i da je razmjena kadra među članicama Dojče Telekom grupe, jedna od velikih prednosti za zaposlene. Mogućnost rada i boravka u drugoj sredini donosi višestruku korist, kaže on.

"Sa profesionalne strane razmjena kadrova je izuzetno korisna za intenziviranje primjene najboljih iskustava na tehničkom ali i na organizacionom polju. Proces je dvosmjeran, tako da istovremeno obje strane i daju i dobijaju. Osim toga, usvajanje svijesti o kulturnim razlikama, prilagođavanje drugačijoj radnoj i životnoj filozofiji, učenje novog jezika…sve to je od neprocjenjive važnosti, ne samo za zaposlenog u međunarodnom okruženju, već i za članove njegove porodice", rekao je Peković.

Bonus video: