Ferari zarađuje najviše po automobilu, Bentli i Tesla najmanje

Kako otkriva nova studija, veliki proizvodni brojevi i visoka profitabilnost ne idu u isti koš
78 pregleda 0 komentar(a)
Ferari, Foto: Reuters
Ferari, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.08.2018. 08:15h

U nekoliko posljednjih godina veliki proizvođači automobila traže načine za poboljšanje njihove efikasnosti u pogledu profitabilnosti. Nisan tako, na primjer, razmatra smanjivanje do 20 odsto svoje proizvodnje u Sjevernoj Americi, dok Ford planira prilično velike promjene za evropsko i južnoameričko tržište.

Kako otkriva nova studija, veliki proizvodni brojevi i visoka profitabilnost ne idu u isti koš.

Studija koju je sproveo profesor ekonomije iz Dujzburga, Ferdinand Dudenhofer, otkriva da je Ferari najprofitabilnija marka u automobilskoj industriji u prvih šest mjeseci ove godine. Italijanski proizvođač superautomobila ima operativni profit od 69.000 eura za svaki prodat novi automobil. Na drugoj strani spektra nalazi se Jaguar Lend Rover koji je ostvario samo 800 eura po automobilu.

Uzimajući u obzir njemačke premijum marke, studija pokazuje da je Porše skoro dvostruko profitabilniji od svojih rivalskih marki Mercedes-Benz, BMV i Audi. Tako je Porše ostvario operativni profit od blizu 17.000 eura po prodatom automobilu, što je skoro dvostruko više u poređenju sa oko 9.000 eura za prosječan profit koji ostvaruju BMV, Audi ili Mercedes po automobilu.

Studija profesora Dudenhofera takođe otkriva da svaki prodati Maserati donosi blizu 5.000 eura na bankarske račune kompanije, dok je profitabilnost marke Volvo blizu ovoj vrijednosti, ali ipak nešto niža, piše Klix.

Interesantno je da Bentli trenutno generiše gubitke od blizu 17.000 eura za svaki prodati automobil, ali razlog za to je, kako tvrdi portparol kompanije, da je ova marka trenutno u velikoj fazi ulaganja u tehnologije električnih automobila. Slična je situacija s Teslom koja gubi oko 11.000 eura za svaki prodat novi automobil. Kompanije kao što su Rols-Rojs i Lamborgini čuvaju svoje finansijske rezultate zatvorenim za javnost i nisu uključene u anketu.

Brzi pregled rezultata istraživanja pokazuje da se lideri Ferari i Porše nisu promijenili od prošle godine. Tako je u martu 2017. godine Blumberg objavio da Ferari ima profit od gotovo 90.000 dolara po automobilu, dok Porše ima skoro 17.000 dolara po automobilu.

Bonus video: