Od studentske sobe do mreže koja je promijenila svijet

Facebook danas ima preko 1,2 milijarde aktivnih korisnika i trenutno je najpopularnija društvena mreža na svijetu
75 pregleda 0 komentar(a)
Fejsbuk, Facebook, Foto: Shutterstock.com
Fejsbuk, Facebook, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 04.02.2014. 08:26h

Prije tačno deset godina, 4. februara 2004, Mark Zukerberg u svojoj je studentskoj sobi pokrenuo društvenu mrežu koja za svog postojanja nije promijenila samo način na koji komuniciramo. Naime, mogli bismo, bez pretjerivanja, reći i kako je Facebook na mnogo načina promijenio svijet.

Facebook danas ima preko 1,2 milijarde aktivnih korisnika i trenutno je najpopularnija društvena mreža na svijetu.

Iako posljednjih mjeseci sve češće čitamo o tobožnjem "krahu Facebooka" riječ je o klasičnom senzacionalizmu koji rijetko ima osnova u stvarnosti.

Nevjerovatno putovanje

73 odsto tinejdžera još svakodnevno koristi Facebook, dnevno bilježe 757 miliona logovanja na profile, a da je Facebook država, po populaciji bi bila treća najveća u svijetu

Ali, kako je sve započelo?

Zukerberg i njegovi cimeri Eduard Saverin, Dastin Moskovic, Endrju Mekolum i Kris Hjudžis 4. februara 2004. su pokrenuli "Thefacebook". Članstvo je u početku bilo ograničeno isključivo na studente Harvarda, ali to se ubrzo promijenilo.

Nezaustavljivo širenje

Međutim, prvi su problemi nastali samo šest dana nakon pokretanja. Tri harvardska studenta, braća Kameron iTajler Vinklevos i Divija Narendra, optužila su Zukerberga za prevaru rekavši da ih je namjerno zavarao kako će im pomoći u stvaranju društvene mreže HarvardConnection.com te kako je njihove ideje iskoristio za stvaranje konkurentskog proizvoda.

Studenti su se požalili novinarima The Harvard Crimsona koji su započeli istragu, a kasnije su podigli i tužbu protiv Zukerberga koji im je 2008. isplatio u dionicama u vrijednosti od 300 miliona dolara.

U martu 2004. Facebook se proširio na univerzitete Kolumbija, Stanford i Jejl, a nakon toga započelo je nezaustavljivo širenje.

Od studentske sobe do treće najveće kompanije

Tokom 2004. predsjednik kompanije postao je preduzetnik i osnivač Napstera Šon Parker, a iste je godine Facebook preselio u Palo Alto u Kaliforniji. Do kraja 2004., Facebook je imao više od milion korisnika.

Sljedeće godine, "TheFacebook" je postao samo Facebook, a domen su kupili za 200.000 dolara. Društvena mreža postala je dostupna srednjoškolcima i zaposlenima nekoliko kompanija među kojima su i Apple i Microsoft.

Krajem 2006. Facebook je postao dostupan svakoj osobi starijoj od 13 godina koja ima valjanu email adresu. Iste se godine pojavio News Feed koji je korisnicima omogućio praćenje svega što njihovi prijatelji rade. News Feed je u početku izazvao kontroverze, ali kasnije je postao integralni dio servisa.

Do kraja 2009. Facebook je imao 360 miliona korisnika, a do kraja 2010. čak 608 miliona. Kompanija je 9. februara 2009. korisnicima predstavila "Like".

U oktobru 2010. vrijednost Facebooka porasla je 41 milijardu dolara postavši tako treća najveća američka web kompanijaa (na prvom i drugom mjestu nalazili su se Google i Amazon).

Krah Facebooka?

Mnogima je tada postalo jasno kako je riječ o fenomenu koji će iz godine u godinu postajati sve veći. Američki predsjednik Barak Obama 2011. posjetio je glavno sjedište kompanije, a iste godine predstavljen je Timeline, Facebook za iPad i dosegli su brojku od 845 milina korisnika.

Kupovina Instagrama (9. aprila 2012.) dovukla im je još veći broj korisnika (i medijsku pažnju), a Zukerberg se 4. novembra pohvalio da Facebook ima više od milijardu aktivnih korisnika.

Ipak, krajem prošle godine sve se aktivnije počelo pričati o "krahu Facebooka" nakon što je i sama kompanija priznala da tinejdžeri smatraju da je riječ o društvenoj mreži koja više nije "cool". Često se govori o konkurenciji kao što je WeChat, SnapChat i WhatsApp, ali prerano je govoriti o nekim tektonskim pomacima na tržištu.

Facebook Paper

Isto tako, najnovija istraživanja pokazala su da 73 odsto tinejdžera još svakodnevno koristi Facebook, dnevno bilježe 757 miliona logovanja na profile, a da je Facebook država, po populaciji bi bila treća najveća u svijetu.

I za kraj, kao mala najava onog što tek dolazi, Facebook je predstavio mobilnu aplikaciju "Paper" koja će u početku biti dostupna samo iOS-u, a radi se o aplikaciji na kojoj možete pratiti vijesti i društvene novosti Facebook korisnika.

Trenutno je dostupna korisnicima iz SAD-a. Nije poznato kada će biti dostupna na drugim tržištima.

Bonus video: