Hrapović: Zdravstveni sistem obezbjeđuje više od 95 odsto usluga građanima

„Ministarstvo zdravlja kontinuirano sprovodi politiku Vlade, čiji je cilj unapređenje i obezbjeđivanje kvalitetne i dostupne zdravstvene zaštite, jer su potrebe građana naš glavni zadatak“, rekao je ministar
112 pregleda 3 komentar(a)
Kenan Hrapović, Foto: Luka Zeković
Kenan Hrapović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.10.2018. 18:02h

Zdravstveni sistem Crne Gore obezbjeđuje više od 95 odsto usluga građanima, saopštio je ministar zdravlja, Kenan Hrapović.

On je rekao da Ministarstvo na čijem je čelu, razvojem medicinskih tehnologija, nabavkom najsavremenije, sofisticirane opreme, kontinuiranom edukacijom kadra, izgradnjom i modernizacijom zdravstvenih objekata, radi na unapređenju i podizanju kvaliteta, efikasnosti i sigurnosti zdravstvene zaštita građana.

„Zahvaljujući tome, danas zdravstveni sistem Crne Gore obezbjeđuje više od 95 odsto zdravstvenih usluga građanima“, kazao je Hrapović predstavljajući crnogorski zdravstveni sistem na 121. Kongresu poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, koji je počeo danas u Šibeniku.

Hrapović je naglasio da se na putu Crne Gore za ulazak u Evropsku uniju (EU), razvoj zdravstva dodatno planira u kontekstu društvenog, zakonskog i ekonomskog okvira Unije, što je prepoznato u ključnim prioritetima zdravstvene politike do 2020. godine.

„Ministarstvo zdravlja kontinuirano sprovodi politiku Vlade, čiji je cilj unapređenje i obezbjeđivanje kvalitetne i dostupne zdravstvene zaštite, jer su potrebe građana naš glavni zadatak“, rekao je ministar.

Kako je naveo, opredijeljenim godišnjim budžetom uspjeli su da obezbijede finansijsku održivost i funkcionalnost zdravstvenog sistema, zahvaljujući efikasnom i racionalnom raspolaganju novcem.

On je učesnike kongresa upoznao da su, u skladu sa Master planom razvoja zdravstva od 2015-2020 godine, počeli da se primjenjuju elektronski servisi, prije svega elektronskog zakazivanja specijalističkih pregleda i dijagnostičkih procedura,

"Takođe, građani Crne Gore elektronskim putem mogu zakazati pregled kod svog doktora, bez odlaska u domove zdravlja i to putem portala Fonda za zdravstveno osiguranje ili odgovarajuće mobilne aplikacije", naveo je Hrapović.

On je ukazao da je usvojena i Nova Lista ljekova, kao jedan od najznačajnijih podzakonskih akata u farmakoterapiji svake zemlje, koja obezbjeđuje savremeno, dostupno i kvalitetno liječenje građana Crne Gore.

Hrapović je saopštio da je Vlada za potrebe nabavke medicinske opreme prošle godine obezbijedila 11,8 miliona eura, a do sada je ugovorena nabavka 9,2 miliona eura vrijedne opreme.

„Za ovu godinu za tu namjenu opredijeljeno je pet miliona eura“, kazao je Hrapović.

Prema njegovim riječima, uspješno se sprovodi program Kontinuirane medicinske edukacije zdravstvenih radnika, a u cilju prevencije hroničnih nezaraznih bolesti, toku je sprovođenje tri skrining programa za rano otkrivanje karcinma dojke, grlića materice i debelog crijeva.

„Naše napore da dodatno unaprijedimo zdravstveni sistem prepoznali su građani, što pokazuju istraživanja javnog mnjenja, po kojima je zabilježen značajan porast povjerenja u zdravstveni sistem“, rekao je ministar.

Hrapović je ukazao da je zdravstveni sistem Crne Gore prošle godine napredovao devet mjesta na listi Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHIC) i postigao najveći skok u odnosu na ostale rangirane države.

Bonus video: