Većina državnih institucija nedovoljno aktivne na društvenim mrežama

Vlada CG je prisutna samo na Twitteru, "ali na toj društvenoj mreži ne vodi dovoljno aktivnu komunikaciju sa građanima"
77 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 03.02.2014. 12:45h

Većina državnih institucija nedovoljno koristi društvene mreže kao sredstvo komunikacije sa građanima, pokazalo je istraživanje Centra za demokratsku traziciju (CDT), o upotrebi novih tehnologija za promociju transparentnosti i interakcije sa stanovništvom.

CDT je od avgusta do oktobra prošle godine istraživao da li ministarstva i Vlada imaju profile na društvenim mrežama Facebook i Twitter, i da li su aktivni u objavljivanju informacija.

Koordinator dobrog upravljanja u CDT-u, Đorđije Brkuljan, kazao je da je istraživanje pokazalo da su u tom periodu samo dva ministarstva u Crnoj Gori, za informaciono društvo i telekomunikacije i finansija imala aktivan nalog na tim društvenim mrežama.

“Ministarstvo nauke i Ministarstvo održivog razvoja i turizma su imali naloge na obje društvene mreže, ali u toku monitoringa su bili neaktivni”, rekao je on agenciji MINA.

Brkuljan je saopštio da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja imalo samo Facebook nalog u toku monitoringa, ali da su nakon objavljivanja istraživanja, CDT obavjestili da su napravili i Twitter nalog.

Prema riječima Brkuljana, kada je riječ o Vladi Crne Gore, ona je prisutna samo na Twitteru, "ali na toj društvenoj mreži ne vodi dovoljno aktivnu komunikaciju sa građanima"

Prema riječima Brkuljana, kada je riječ o Vladi Crne Gore, ona je prisutna samo na Twitteru, "ali na toj društvenoj mreži ne vodi dovoljno aktivnu komunikaciju sa građanima".

"Regionalno istraživanje je pokazalo da bolju interakciju sa građanima na društvenim mrežama vode vlade Srbije i Makedonije koje imaju aktivne naloge na obije društvene mreže”, kazao je on.

Brkuljan je kazao da CDT smatra da državne institucije moraju iskoristiti prednosti novih tehnologija i nova sredstva komunikacije kako bi svoj rad približile građanima.

“Aktivnim korišćenjem društvenih mreža institucije bi pojednostavile i poboljšale interakciju sa građanima i istovremeno ih podstakle da aktivnije učestvuju u procesu donošenja odluka”, zaključio je on.

Bonus video: